Öreghegy

2015.08.02. 15:55

Szent Orbán-szobor az enyingi Öreghegyen

Enying – Az Enyingi Borkedvelők Rendje szombaton este Szent Orbán-szobrot avatott az Öreghegyen. A rend tagjaira az összetartozás, a példamutatás, a közösségben rejlő alkotóerő, az értékteremtés jellemző.

V. Varga József

Az országban, a szőlőhegyeken sok helyen találkozhatunk Szent Orbán szobrával, de kápolnát és templomot is szenteltek tiszteletére. Ha Orbán megvédte a termést a fagytól, „borral vendégelték” meg a gazdák szobrát. Ha fagykár esett, kikapott a szobor, megvesszőzték. Szent Orbán a szőlőművesek, a kádárok, a kocsmárosok védőszentje, patrónusa. A népi regula szerint: ha Orbán napja szép, akkor bő lesz az esztendő.

Az Enyingi Borkedvelők Rendje szombaton este Szent Orbán-szobrot avatott az Öreghegyen. A szőlőhegy déli kapujánál felállított kegyhelyet Viplak Tibor polgármester és Pallag Mihály, a rend elnök-nagymestere avatta fel; a szobrot Dózsa István címzetes kanokok, katolikus plébános szentelte fel, és Iván Géza református lelkipásztor áldotta meg. A balatonbozsoki Búzavirág Nyugdíjasklub kórusa bordalokkal köszöntötte az eseményt.

Szent Orbán-szobrot avattak a szőlőhegyen. A kegyhelyet Dózsa István címzetes kanonok szentelte fel, mellette Iván Géza református lelkipásztor, Viplak Tibor polgármester és Pallag Mihály, a rend elnök-nagymestere Fotó: V. Varga József

Tiszteletét tette az avató ünnepségen a balatonkenesei Kelet-balatoni Borrend küldöttsége, Győrfi Károly alapító elnök-nagymester, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke vezetésével.

A borkedvelők rendje a múlt év novemberében alakult a mezőföldi kisvárosban. Tagjai összetartóak, elkötelezettek cselekedeteikkel, a hagyományokat tiszteletben tartva igyekeznek környezetüket gazdagítani, szebbé, jobbá, értékesebbé varázsolni.

Az Öreghegyen termelt szőlő, és az abból készített bor történelme több száz éves múltra tekint vissza. Leírások, történelmi feljegyzések őrzik a szőlőtermesztés hagyományait, Enying borkultúráját.

Pallag Mihály elnök-nagymester köszönetet mondott a borrend tagjainak, akik fáradságos munkájukkal, idejüket nem sajnálva építették, és anyagiakkal támogatták Szent Orbán szobrának felállítását. A szobor talapzatán elhelyezett dísztáblát Kató Balázs keramikus készítette, a kétkezi munkából derekasan kivette a részét Horváth Elemér városvédő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!