Öreghegy

2016.08.15. 14:35

Az elnök vörösbora csak bronzérmet kapott - Bátorsági borverseny az Öreghegyen

Zalaegerszeg-Öreghegy - Bátorsági borversenyt rendezett pénteken este a Besenyő-Öreghegy kápolnájánál felállított vadonatúj rendezvénysátrában a területen működő polgárőrség.

Szente Ottó

- A telekszomszédunk, a zalai Huke támogatásával sikerült megvásárolnunk ezt a 72 négyzetméteres, tűzálló rendezvénysátrat, amelyet egy bátorsági borversennyel szenteltünk fel. Nem véletlenül persze, hiszen az 58 tagunk és a 46 támogatónk kivétel nélkül szőlészkedik, s fontos számukra, hogy megmutassák munkájuk eredményét - így Dancs István, az egyesület elnöke -. A megmérettetés azért "bátorsági", mert augusztus derekán már szükség van rá, hiszen csak az igazán szakszerűen és folyamatosan jól kezelt borok őrzik meg idáig a minőségüket.

- Mindenesetre nagy a lelkesedés - mutatta a 36 bormintát Sebestyén Lajos, aki az asszonyok rábeszélésére titokban 37.-, és 38.-as sorszámmal a zsűri elnökének ajándékba hozott borából is besorozott egy-egy üveggel.

A zsűri : Kónya Zoltán, Galambos László és Vertetics László munkáját Sebestyén Lajos, Nyári Pál, Dancs István és Dancs Istvánné segíti

Az ítészek elnöke Galambos László és a zsűri egyik tagja, Vertetics László Zalalövőről érkezett, ők a kisváros Borbarát körének elnöke és titkára, a helyi gazdákat Kónya Zoltán képviselte. Alapos kóstolás és egyéb érzékszervi  vizsgálatot követően a 27 fehér borból 10 kapott arany, 9 ezüst , 5 bronz, 3 pedig oklevél minősítést. A 11 vörösbornak 1 arany, 4 ezüst, 5 bronz fokozat és 1 oklevél jutott. Öreghegy fehérborának László István, vörösborának pedig Milei József aranyérmes italát választották.

- Milyenek az öreghegyi borok? - kértünk összegzést Galambos Lászlótól.

- A fehérek dicséretesek, a vörösborokon látszik, hogy több törődést igényelnek, itt már jelentkeztek némi  bor-, és  hordókezelési problémák.  Itt is megmutatkozott, hogy tavaly elégtek a gyümölcsben a savak, eléggé savszegények lettek a borok. Ettől függetlenül jónak mondható a minőségük, a fehérek között csak egy volt, ami durva kezelési hibák miatt ecetsavassá vált.

Középen László István és Milei József Öreghegy fehér-, illetve vörösborának tulajdonosai az oklevéllel, mellettük balról Kónya Zoltán, jobbról Galambos László, mögöttük Vertetics László és Nyári Pál - a mikrofonnal Dancs István

- Érdekes egyébként - folytatta Galambos László -, hogy a zweigelt szőlő jobban szereti az itteni földet, mint a burgenlandit, ahol nemesítették - jobbak a belőle készült borok, amelyek bukéját mindig a talaj adja. Szerencsére ezt egyre jobban felismerik a gazdák is, és igyekeznek birtokuk földjének megfelelő szőlőfajtát választani.  A Shardonnay például hiába világszerte kedvelt szőlőfajta, de Zalában soha nem fog olyan bort adni, mint Burgundiában.

- Az elnök úr fehér borára ugyan arany, de a vörösre csak bronz minősítés adott a zsűri...

- Mert annyit érdemelt. Félig van a hordó és mostanában egy baleset miatt nem tudtam foglalkozni a kezelésével és ez bizony hamar meglátszik a boron - magyarázta a "bizonyítványát" Galambos László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!