Olvasó

2010.03.12. 13:06

Ünnepi percek az óvodában

Hagyomány már óvodánkban, hogy Nemzeti ünnepünket, március 15-ét intézményünk nyolc csoportja tágas aulánkban összegyűlve ünnepli.

feol.hu

Az ünnepre való készülődés már hetekkel korábban megkezdődik a csoportokban. A gyerekek különféle technikákkal készítik el a megemlékezésünkhöz kapcsolódó jelképeket. A kisebbek zászlókat, kokárdákat festenek más-más módon, a nagyobb lányok pártákat varrnak, nemzeti színű hajtogatott virágok, huszársapkák, csákók készülnek az ügyes gyerekek munkája nyomán.

Mivel a huszárok színpompás ruhája és a lovak megragadják a gyerekek fantáziáját, idén a lovak készítésének különböző módozatait is kipróbálták több csoportunkban. A kicsik papír alapra festettek és készítettek lovacskát, a nagycsoportosaink egészen valósághű lovakat barkácsoltak, melynek feje kötött zokniból készült fonal, gombok segítségével. Mindezek a kiegészítő kellékek aztán az ünnep napján a fehér ingekre varrt kokárdák mellett kiegészítik a gyerekek öltözékét. A párta, a csákó, a nemzeti színű dob, a lovaglásra is „alkalmas” ló mind segítség ahhoz, hogy a tanult verseket, mondókákat, énekeket közösen bemutathassák az egyes csoportok óvodástársaiknak. Március 15-e szelleme már óvodásainkat is megérinti. Az átélt élmény hozzájárul ahhoz, hogy ennek a napnak a varázsa még sokáig megmaradjon, és bíznunk abban, hogy ezzel megalapozhatjuk a gyerekekben a nemzeti érzés, a nemzeti identitás kialakulását.

Brunszvik Teréz Óvoda, Martonvásár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!