egy diák szemével

2020.04.06. 17:05

Otthontanulás

Az otthontanulás eddig csak a magántanulói jogviszonyban lévőkre vonatkozott. Valamilyen súlyos indok miatt házon belül folytatták tanulmányaikat, csak bizonyos időszakonkénti vizsgáikra jelentek meg az iskolában.

Ez egészen eddig igaznak is számított. Most viszont a megjelenő koronavírus-világjárvány mindent felülírt. A Föld országainak nagy százalékában a lakosság rákényszerül, hogy a feladatait lakóhelyéről végezze, köztük én is. Diák lévén nekem a tanulás a kötelességem. A helyzet, az élet törvényeinek megfelelően rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal. Az ember nem tud elkésni, saját tempójának megfelelően halad, a napirendjéről szabadon dönthet. Idáig még csodásan is hangzik, nézzük hát meg az árnyoldalt. Megnehezíti a gyerek és az ifjú dolgát a magyarázat hiánya, önerejére van szorulva. De az önmagunkra támaszkodásnak nem ez a legszörnyűbb része, hanem hogy kényszeríteni kell a humán egyed legcsökönyösebb, legizgágább, szabadságvágyó lélekdarabját, hogy megfosztva magát az örömöktől leüljön és a tananyagba temetkezzen. Ez a legőrjítőbb.

Egy szóval jellemezvén: keserédes. Az élet fanyar, morbid humorához illik. Olyan azotthontanulás, mint mikor kint tombol a vihar, szakad az eső, a ház néha pár másodperc erejéig természetellenes megvilágításba kerül a villám által, a szobában kucorgó személy pedig összerezzen minden egyes dörgésre, figyelme eltereléseként pedig csokit majszolván mosollyal az arcán, könnyekkel a szemében néz egy filmet.

Sírva nevetsz rajta.

Rétfalvi Norina, 8. b osztály, Seregélyesi Baptista Általános Iskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!