Olvasó

2015.01.29. 15:03

Olvasói vélemény a MÁV-menetrendekkel kapcsolatban

A "Nem változtat a menetrenden a MÁV"-ban leírt MÁV-véleményhez:

A Magyar Államvasutak válasza szerint "a menetrend megfelel a hivatásforgalmi igényeknek is, kedvezően biztosítja a székesfehérvári munkába és iskolába járó utasok eljutását és a hazautazást." Ezzel azonban csak az a probléma, hogy vannak olyan iskolások, akinek hajnali három és négy (!) óra között kell felkelniük, hogy elmehessenek időben Székesfehérvárra tanulni. Köztudott, hogy Székesfehérvárott vannak szakiskolai képzések, ahol helyenként a szakmunkások duális képzésben is részt vehetnek. Mivel a duális képzések helyszínén előfordul, hogy 7 óra előtt van jelenése a nebulóknak – vagyis nem tud bemenni a hatórai, Pusztaszabolcsról induló járattal, anélkül, hogy ne késsen –, így kénytelenek hajnalok hajnalán felkelni és bemenni Székesfehérvárra, csak mert a Közlekedéstudományi Intézet nem képes normális menetrendet összeállítani.

Arról még ne is beszéljünk, amikor a Székesfehérváron tartózkodó nebuló valamilyen oknál fogva véletlenül lekési a 7 és 8 óra között, Pusztaszabolcs irányába induló járatot. Volt már rá példa, hogy a diák "orra előtt" ment el az esti 7 órai vonata, mert iskolával/tanulással kapcsolatos dolga akadt Székesfehérvárott késő délután. Magyarán éjnek idején ott szobrozhat Székesfehérvárott az a tanuló –, akinek épp tanulási/iskolai dolga akadt Székesfehérvárott késő délután és véletlenül lekéste a hétórási járatát –, amíg el nem indul az ún. "éjféli" járat 22 óra 50 perckor (1-1,5 éve 23 óra 15 perckor indult).

S a fentebb említett éjjeli "Fehérváron ragadás" kapcsán rákanyarodhatunk a MÁV egy másik állítására: "A Pusztaszabolcs–Székesfehérvár vasútvonalon a vonatok kétórás ütemes menetrend alapján közlekednek". A Pusztaszabolcs–Székesfehérvár-vasútvonalon ha tényleg ütemes menetrend lenne, akkor este 9 óra és 10 óra között is indulna Székesfehérvárról Pusztaszabolcsra járat. Magyarán, amely tanulónak késő délutánba vagy estébe nyúló iskolai dolga akad Székesfehérvárott (például iskolai gyakorlati oktatás a csoportbontás miatt vagy gyakorlati képzés a duális képzés keretében vagy szakkör, satöbbi...) és lekési a 7 és 8 óra között induló járatát, akkor jelen állás szerint majd' éjfélre tud hazacsöppenni. Ha tényleg ütemes menetrend lenne Székesfehérvárott, akkor 9 és 10 óra között is el lehetne jutni Pusztaszabolcsra.

"Többlet vonatok közlekedtetésére jelenleg nem látunk lehetőséget". Könyörgöm! Nem többlet vonatokra van szükség, hanem a jelenlegi vonatjáratok közlekedési idejének épeszű, józan módosítására! Ha mondjuk a Pusztaszabolcsról Székesfehérvárra 4 óra 23 perckor induló járat később indulna, mondjuk pontosan 5 órakor (vagy esetleg 5-10-15 perccel előbb) indulna Pusztaszabolcsról, akkor körülbelül 5 óra 25 percre be is futhatna a járat Székesfehérvárra. A munkásoknak a 6 órakor kezdődő műszakra lenne bőséges 30 perc beérkezni, a nebulóknak, akiknek korán, 7 óra előtt van a gyakorlati oktatás – a duális képzésnek köszönhetően – azoknak pedig szintén megfelelő lenne. Legalább nem hajnali 3–3,5 órakor kell felkelnie az embereknek, hogy a 3 óra múlva kezdődő munkájukat elkezdhessék. Ugyanis kell egy 30-45 perc mire elkészül az ember a reggeli dolgaival (reggeli, tisztálkodás, pakolászás, satöbbi...), amiket nem tud 4 órakor kelve időben elvégezni a vonat indulás előtt időben elvégezni.

(Ha már Orbán úr szerint a szakiskolásoké és a szakmunkásoké a jövő, akkor tegyen már meg annyit az állambácsival közösen, hogy kedvez is a tömegközlekedést illetően a szakmunkásoknak és a szakmunkás-tanulóknak.)

Tóth Árpád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!