Olvasó

2012.09.19. 05:44

Önjelöltek ideje jön?

Az előzetes választási regisztráció lehetővé teszi a kettős állampolgárságúak szavazását és a határokon kívül dolgozó, élő magyar állampolgárok voksolását is - ez az egyik érv a választási eljárásról szóló törvény módosítása mellett.

Tribolt Lajos

A szavazás előtt 15 nappal pedig azért kell a regisztrációt lezárni, hogy a névjegyzékek elkészülhessenek, a polgárokat értesíteni tudják.  Az ellenzék kifogásolja, hogy az utolsó napokban már nem dönthet a polgár, hogy mégis szavazni szeretne.  Azt is mondják, hogy bármiféle korlát a választói jog gyakorlásában a mindenkori hatalom érdekét szolgálja.

A választási eljárásban a másik nagy változás a kopogtatócédulák megszűnése.

Régóta vitatéma volt már a sorsuk, hiszen időről időre felröppentek hírek a cédulákkal történt visszaélésekről. Most a cédulagyűjtés helyét a regisztrált választók aláírásának gyűjtése váltja fel. Mégpedig elég lesz kétszáz érvényes aláírás a jelöltséghez. Soha nem volt még ilyen könnyű jelöltté válni - mondta a törvényjavaslat egyik beterjesztője. 

Nem tudom, hogy ez jó vagy sem. A kis pártoknak könnyebb lesz jelöltet állítani, de félek, hogy az önjelölt megváltók száma is megugrik.  Minden bizonnyal jóval hosszabbak lesznek a szavazócédulák, megszaporodik a függetlenek száma a jelöltek között. Ez persze a voksokat is megosztja, s várhatóan több lesz a mandátumot nem eredményező, elveszett szavazat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!