Olvasó

2012.09.07. 04:00

Civil a pályán

Volt olyan időszak az életemben - főleg hazánk EU-csatlakozása előtt -, amikor megfigyelő szerettem volna lenni. Ez ám a jó: beül az ember egy tárgyalásra, és semmi más dolga nincs, csak figyel.

Burkon László

Ez persze - utólag belátom - meglehetősen naiv gondolkodásmódra vall, mint ahogy az is, ha egy friss hír kapcsán néhányan (vagy talán sokan) most abban látnának kecsegtető lehetőséget, hogy civilként részt vegyenek a magyar kormány és az IMF tárgyalásain. Ezt egyébként az LMP kezdeményezi, egészen pontosan azt, hogy az IMF-tárgyalásokon legyen ott egy parlament által megválasztott civil megfigyelő is, aki a megbeszélések átláthatóságáért felel. Vágó Gábor, a párt parlamenti képviselője szerint az illetőt, ezt a nemzetközi pénzügyi jogban jártas, mindenki által hitelesnek elfogadott szakértőt az Országgyűlésnek konszenzussal kellene megválasztania. A civil megfigyelő jelenléte garantálná, hogy a kormányzat ne használhassa fel az IMF-fel folytatott tárgyalásokat saját hibáinak leplezésére - mondta Vágó Gábor.

Nem kicsi a feladat, úgyhogy én ezennel elállok az állás megpályázásától. Arra viszont kíváncsi leszek, találnak-e valakit, aki tényleg civil, tényleg szakértő, és ezt nem csak a kétharmad állítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!