Olvasó

2007.05.30. 09:51

Újabb koffein szagú éjszaka

Ki ne ismerné azt a populáris dallamot, ami így kezdődik: Mindenki másképp csinálja . A kommersz, rutinszerű cselekvéseket leszámítva az egyetemisták is mindent másképp csinálnak.

nincs nev

Főleg a szorgalmi időszak utáni öt hétre jellemző a kreatív gondolkodás. Ugyanis vizsgaidőszakban igyekszünk minimális időt tölteni ágyban párnák közt, és maximális információmennyiséget tölteni a fejünkbe. Van akinek sikerül a memóriájába is beletáplálni mindezt. Nem árulok el konyhatitkot, ha közvetlen környezetemből említek néhány példát, az öt hetes virrasztásra vonatkozóan. Igen, mindenki másképp csinálja. Kevés olyan egyetemista társam van, aki szeméből a rá váró vizsga szelleme űzi ki az álmot. Mások mire esküsznek? Hideg vizes arcmosás, limonádé cukor nélkül (hiába, savanyú az élet két vizsga között, én mégis ezt választom), két filter tea és egy bögre víz esete, napi 5-6 adag kávé (bár, ennek ideje már lejárt), Vörös Bikával lenyelt koffeintabletta, Colában feloldott serkentő pezsgőtabletta… Öt hét alatt ezek a vegyületek kikészítik gyomrunkat, idegrendszerünket a hatalmas tananyag elsajátítása, lelkünket a megfelelési kényszer. 

Mit szólnak mindehhez aggódó szüleink? Nekünk idegesítőnek tűnik, de ők csak aggódnak értünk, és kérdésekkel árasztanak el minket, kialvatlan arcunkat látva. Aludtál rendesen? Mit ittál? Olyan furcsa vagy, mit szedtél be? Mit ettél? Ettél egyáltalán rendesen? Egyél normális, meleg ételt!

Gyomrunkat a stressz, vérkeringésünket a lassan már intravénásan beadagolt koffein roncsolja. Felnőtt egy generáció, ami emberien robot, robotosan ember. Nem eszik, nem alszik, nem kommunikál, csak teljesít. Próbál teljesíteni.

Mit vár az agyonnyüstölt egyetemista? A vizsgákon túl nem felesleges –számára annak tűnik- kérdéseket, nem szemet-szájat ingerlő hatfogásos ebédet, nem pihe-puha ágyikó; ennél sokkal többet! Megerősítést! Megerősítést, hogy ezzel az öt héten át tartó önfelőrölő életmóddal, durva szavakkal, szeretteinket –akaraton kívül- megbántó megjegyzésekkel együtt is elfogadnak minket a számunkra fontos emberek.

Vagyis, dupla megerősítés rendel! Helyben fizetek!

 

Vp., 2007. máj. 23.

N.G.

E-Mail: [email protected]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!