Olimpia

2016.08.24. 19:35

Szerdán hazatért Rióból az aranygép, melyen a két fehérvári is utazott

Székesfehérvár - Felemás érzésekkel tért haza Brazíliából a Volán Fehérvár két öttusázója, Kovács Sarolta és Demeter Bence.

Ferencz Balázs

Több ezer fős lelkes tömeg, rokonok, barátok, szurkolók és a média munkatársai fogadták a riói olimpiáról az aranygéppel, valamint korábban hazatért magyar olimpikonokat szerda délelőtt a Syma Csarnokban.

Az olimpikonok hivatalos köszöntése fél 10 után nem sokkal kezdődött, a magyar csapat tagjai vastaps és hangos éljenzés közepette, a háromszoros olimpiai arany- és egyszeres ezüstérmes Hosszú Katinkával, és edző-férjével, Shane Tusuppal az élen vonultak be csarnokba.

A magyar olimpiai csapat tagjai, miután megérkeztek a Rio de Janeiró-i nyári olimpiáról Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az olimpiai himnusz felcsendülése után Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke tartott rövid köszöntőt, amelyben hangsúlyozta: büszkék lehetünk, mert sok olyan pillanat volt Rióban, amely nagyon sok magyar embernek okozott gyönyörű perceket, órákat és napokat.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy a magyar sportolók teljes odaadással versenyezve példát mutattak mindenkinek.

Az olimpián szereplő két fehérvári öttusázó is szerdán érkezett haza Rióból. Demeter Bence és Kovács Sarolta is a 17. helyen zártak az olimpián. Mindketten sokkal többet vártak maguktól Rióban.

- Csalódottak vagyunk, mert nem ezért utaztunk ki. Szerettünk volna egy tisztességesebb helytállást produkálni a riói versenyen, nem úgy jött ki a lépés, ahogy szerettük volna - mesélte Demeter Bence. - Lehetnénk jobban is, de a családtagok, sporttársak és edzők köszöntése jól esett. Az elmúlt napokban valamelyest csillapodott a csalódottság, de nem tudtam még megemészteni. Sok pozitívum is volt a versenyzésemben, de a 17. hely az 17. hely. Lehetett volna ez jobb is, ha a lovaglás nem sikerül ilyen gyengére. A versenyen sikerül kizárnom az olimpia-mámort, úgy álltam oda, hogy nem voltam feszült, vidám voltam. A vívást nagyon jól kezdtem, de sajnálom, hogy a vége nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Tisztességesen felkészültem, a pszichológus segítségével fejben is rendben voltam. A vívást 1-7-tel zártam, ami kicsit megnyomott. Több volt ebben. A lovagláson ejtett öt verőhibának sem örültem. Próbáltam azt csinálni, amit az edző mondott, de ebben a lóban ennyi volt. Az olimpiai hangulatot átéreztem, nagyon jó, hogy ott lehettem. Rengeteg tapasztalatot szereztem, ezeket remélem bele tudom építeni a versenyzésembe a jövőben. Tokióban sokkal jobban szeretnék szerepleni. Egy szinttel feljebb kell lépnem - tekintett előre Bence.

- Lesz mit feldolgozni - fakadt ki a világbajnoki címvédő Kovács Sarolta, - Kibeszéljük, kivesézzük a dolgokat az edzőkkel, és elindulunk Tokió felé. Voltak jó dolgok Rióban, de tanulhatok a negatív tapasztalatokból is. Felemás érzések kavarognak bennem. Nagyon sokat kell tanulnom még, hogy miként zárjam ki a külvilágot, illetve, hogy ne akadjak fenn a kisebb hibákon, hanem gyorsan lépjek tovább. Nagyon jó érzés volt, hogy Vörös Zsuzsa is a helyszínen volt, motivált, hogy egy olimpiai bajnok áll mögöttem és szurkol. Van min dolgozni, még úgy is, hogy jobban versenyeztem, mint négy évvel ezelőtt Londonban. Ami hatalmas erőt ad, hogy mint a moszkvai világbajnoki arany után, most is rengeteg üzenetet kaptam, hogy büszkék rám az emberek. Nagyon sokat kell még dolgozni, és tennem kell azért, hogy egyszer az én álmom is valóra váljon, és én is azok között lehessek, akiket felhívnak a köszöntő ünnepség emelvényére - fogalmazott Saci, aki számára most a pihenés lesz a legfontosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!