Olimpia

2016.08.18. 18:05

Csillogó 500. érem! - Kozák Danuta sporttörténelmet írt a riói kajakpályán

Rio de Janeiro - Három hajó is érdekelt volt a riói olimpia kajak-kenu verseny csütörtöki döntőiben. Kozák Danuta megszerezte a magyar csapat hetedik aranyérmét.

Ferencz Balázs

Na, de hogyan!? Egészen káprázatos, amit az UTE 29 éves kajakosa művel a riói olimpián. Azután, hogy gyomorfertőzéséből lábadozva Szabó Gabriellával párban aranyérmet nyert K-2 500 méteren, tovább erősödve az 500 egyest is megnyerte Kozák Danuta. Emlékezetes siker volt a csütörtök délutáni diadal, hiszen a magyar lány halmozta a sporttörténeti mérföldköveket, csak győzze hazacipelni az aranygéppel...

Kozák Danuta a mezőnnyel jött el a rajttól. Az elején a fehérorosz Marina Litvincsuk volt a leggyorsabb, bő fél hajóval a többiek előtt lapátolt. Mellette a 6-os pályán Kozák az ellenfelekénél nagyobb utazótempóját felvéve megközelítette, majd még a féltáv előtt meg is előzte őt. A második 250 méter pedig már az ő diadalmenetéről szólt, annyira elhúzott a többiektől, hogy egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelme. A célba bő másfél hajóval a dán Emma Jörgensen előtt ért be. Harmadikként a tavaly világbajnok, Rióban 200 méteren aranyérmes új-zélandi Lisa Carrington végzett.

Minden idők legeredményesebb magyar kajakosa: a négyszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kozák Danuta negyedik olimpiai bajnoki címét szerezte, ami egyedülálló, magyar kajakos még sohasem nyert egymaga négy aranyérmet. A medál egyben az egyetemes magyar sport 500. érme, és a 175. aranya!

- Köszönöm az orvosi stábnak, hogy összeraktak a betegség után, és a szövetségnek, hogy tartották bennem a lelket. Ez egy négyéves álom beteljesülése volt. Az volt a célom, hogy megvédjem címemet. Ez egy ilyen hét, csodás napokat élek, hiszen valóra válnak az álmaim - fogalmazott a célbaérés után nem sokkal Kozák Danuta.

A férfiak K-2 200 méteres döntőjében a Tótka Sándor, Molnár Péter páros éppen lemaradt a dobogóról, a negyedik helyen végzett.

K-2 1000 méteren a Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin kettős a hetedik helyen zárt.

A dunaújvárosi kenus, Hajdu Jonatán a B döntőben lapátolt a C-1 200 méteres számban. A 20 éves legény szinte végig vezetett, de az utolsó métereken a rutinos világbajnok, cseh Martin Fuksa jobban rúgta hajóját a célba, így Hajdu Jonatán a második lett a B-döntőben.

- Nem vagyok bosszús, jó verseny volt, egy jobb berúgás döntött. Úgy érzem, mindhárom futamom jól sikerült. Lehet, hogy hamarosan átállok az 1000 méterre, hiszen elképzelhető, hogy a 200 lekerül az olimpia programjáról - mondta Hajdu Rióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!