Olimpia

2008.08.08. 17:29

Olimpiai nap, felvezetésként

<strong>Székesfehérvár</strong> - A XXIX. nyári olimpiai játékok előtt pénteken Fehérváron is megemlékeztek olimpikonjainkról, akik közül többekkel az olimpiai nap keretén belül a diáktábor lakói is találkozhattak a Bregyó közi sportcentrumban.

Parall Bálint

A székesfehérvári táborozóknak rendezett olimpiai napon az önkormányzat a város büszkeségeit, egykori olimpikonjait is meghívta. Fidel Lászlót, aki második olimpiáján, 1992-ben Barcelonában lett a kajak négyessel ezüstérmes, valamint társát, Kovács Zoltánt világbajnok kajakosunkat. De itt volt Rácz Lajos, a moszkvai olimpia ezüstérmese, valamint Kű Lajos labdarúgó és Seres Ferenc birkózó olimpiai ezüst-, illetve bronzérmes, Floch Balázs, az Alba Volán SC elnöke, valamint Tombor István, a birkózó mesteredző, az olimpiai park megálmodójának  özvegye, Rózsika néni, Feketéné Túróczi Nóra, a fehérvári női kosárlabda anyja, valamint Kovács István mezőfalvi maratonfutó, aki a négy magyar egyikeként vihette kétszáz méteren keresztül az olimpiai lángot Kínában.
 A vendégek a   méltatásuk közben,  a Báles István és Szakál Antal által készített, Vörös Zsuzsát, első olimpiai bajnokunkat ábrázoló bronz emlékérmet, valamint a táborozó kisgyerekek által hímzett olimpiai ötkarikát vehettek át. A megnyitón Warvasovszky Tihamér polgármester is szólt néhány szót. Sok sikert kívánt a már csütörtökön az olimpiára elutazó öttagú fehérvári különítménynek. Majd Kovács Zoltán és Fidel László emlékezett meg a néhány héttel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt kétszeres olimpiai bajnok Kolonics Györgyről.
- Nagyon fontosak az ilyen típusú rendezvények, mert nem lehet elég korán elültetni a gyerkőcök elméjében, hogy mi is az az olimpia, milyen szellemiséget képvisel - mondta a ma is jó formában lévő Fidel László, aki első olimpiáján Szöulban még csak tartalék volt, de Barcelonából már ezüstérmesként tért haza.  Megfoghatatlan számukra, nehéz átérezniük, átélniük, ezért is jó, hogy most korábbi olimpikonokkal is találkozhatnak, aki mesélhetnek az ő megpróbáltatásaikról, élményeikről.
- Az első és legfontosabb dolog, hogy a gyerekekkel megismertessük a sportot, hogy kapcsolatba lépjünk velük, valahogy felkeltsük az érdeklődésüket, ami a mai számítógépes világban egyáltalán nem egyszerű feladat - tette hozzá Rácz Lajos.  Ebben hihetetlenül nagy szerepe van a szülőknek, a nevelőknek, és azoknak az edzőknek, akik nap mint nap kapcsolatba kerülnek  velük. Sajnos azt látom, hogy szélmalomharcot vívnak, és a sport, ahelyett, hogy felértékelődne, egyre inkább háttérbe szorul. Ezért gondolom úgy, hogy a mozgás, az egészséges életmód népszerűsítéséből sosem lehet elég. Még akkor is így van ez, ha az olimpiák amúgy is nagy tömegeket mozgatnak meg, és ilyenkor  meg persze a sikerek láttán  jóval fogékonyabbak  a sport irányában az emberek.
 Ezt követően Kovács Istvánnal az élen  Warvasovszky Tihamér is vele futott az első etapon  a Bregyóból az olimpiai parkig útjára indult az olimpiai fáklya a gyerekek segítségével, ahol újabb múlt-idézés következett, Rácz Lajos emlékezett meg edzőjéről, idősebb  Tombor Istvánról.
A program következő állomása a szellemi vetélkedő, az olimpiai totó kitöltése volt. A gyerekek egész héten gyakoroltak rá, felügyelőik a sportfoglalkozások közben a fehérvári, Fejér megyei sikereket is felelevenítették.
- Szerintem könnyű volt a totó, hiszen a héthetes nyári tábor alatt többször elhangoztak már  a válaszok  - mondta Oláh Ákos, a tábor egyik 13 éves résztvevője.  - De ha nem készítenek fel, sem okozott volna különösebb fejtörést,  hiszen figyelemmel követem a különböző sportágakat. Ugyanakkor sportolok is, jelenleg focizok és kézilabdázok, régebben pedig   nagyon szerettem a kosárlabdát is.
Az ebéd után már a sporté volt a főszerep. A gyerekek grundbirkózásban, grundfociban, karatéban, rönkhajításban, helyből távolugrásban, valamint golfban mérhették össze tudásukat.
A mozgalmas napot pedig a XXIX. nyári olimpiai játékok monumentális megnyitójának  megtekintése zárta.

Képgaléria itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!