Olimpia

2008.08.12. 10:13

Olimpia, mint keresztnév

<strong>Peking 2008</strong> - Olyannyira az olimpia körül forognak gondolatai, hogy már gyermekéát is ezzel a szóval nevezné el? Megteheti! Az Olimpia név a görög Olümpiasz névből származik. Jelentése: Olümposz hegyéről való.

feol.hu

Az ókori görögök szerint az Olümposz felhőkbe vesző csúcsain lakott a tizenkét főisten. Zeusz és Mnémoszüné leányai voltak a Múzsák, szám szerint kilencen, az ének, a zene és a tánc, a költészet és a tudományok bűvös hatalmú istennői, a költők pártfogói. A Helikon forrásai körül tanyáztak, de az Olümposzon az istenek palotáit is az ő énekük töltötte be. Anya nélkül született Zeusz legkedvesebb gyermeke, Pallasz Athéné, az okos szűz, a városok védője, minden szép mesterség tudója és minden tudomány pártfogója. Apja fejéből pattant ki teljes fegyverzetben, sugárzó szépségben. Az Olümposz valamennyi istene örült neki, csak Héra nézte őt is féltékenyen, és eltökélte, ha Zeusz nélküle hozta világra leányát, ő is fiat fog szülni apa nélkül. Így született Hephaisztosz, de olyan csúf volt, hogy maga Héra is elborzadt látásán. Hogy ne nevessék ki a többi istenek, lehajította az Olümposzról. Örökké sánta maradt, de a kovácsmesterséget nagyszerűen értette; először a tenger mélyén dolgozott, majd visszatért az Olümposzra, és az isteneknek emelt fényes ércpalotát.

Az olimpiai játékok nevét első helyszínéről kapta. Először az ókori Görögországban, Olümpia városában került megrendezésre a játék Kr. e. 776-ban. Arra vonatkozólag nem maradtak feljegyzések, hogy ki indította el ezeket a rendezvényeket. Vannak, akik Héraklész tettei között tartják számon, más feltételezés szerint azonban a mondabeli Pelopsz nevéhez fűződik, aki kocsihajtásban legyőzte Oinomaosz király lányát, Hippodameiát. Az viszont biztosan tudható a csekély számú leletből, hogy az ókori olimpiai játékokat Zeusz, vagyis az istenek atyja tiszteletére rendezték. Eredetileg tehát hasonlítottak ezek a rendezvények a kultikus halotti és termékenységi rítusokhoz.

Az olimpiai játékok eleinte nem voltak a mai értelemben vetten nemzetköziek: csak görögök vehettek részt rajta, azaz úgynevezett pánhellén rendezvénynek minősültek. Volt azonban egy nagyon fontos szabály: a sportversenyek alatt nem volt szabad háborúzni. A háborúskodást tehát erre az időszakra fel kellett függeszteni, mert különben nem tudtak volna biztonságot nyújtani a versenyzőknek és a nézőknek. A monda szerint az éliszi Iphitosz, a spártai Lükurgosz és a piszai Kleoszthenész kötötte meg az olimpiai békeszerződést, amelynek a szövege a következő volt: „Az Olümpia szent hely. Istentagadónak bélyegzik, aki arra vetemedik, hogy fegyveresen e szent helyre lépjen."

A névanalízis szerint az Olimpia név olyan személyiség kialakulását támogatja, aki akkor érzi magát igazán boldognak, amikor valami módon utat adhat az alkotókészségének, és nem akadályozza ebben semmi követendő formaság vagy betartani kívánt rutineljárás. Ha sok idegen arc van körülötte, nehezen nyílik meg, szívesebben marad a háttérben, de barátai, kedves ismerősei körében felélénkül és közvetlenné válik. Kevesen ismerik ki magukat rajta. Sok mély gondolata van, rendkívül érzékeny, az kissé megnehezíti az életét, hogy néha önsajnálatba süllyed.

Névnapjukat az Olimpiák december 17-én ünnepelhetik.

Hangulatképek Pekingből itt!

(Forrás: www.szuleteshete.hu)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!