Olimpia

2008.08.07. 09:51

Egy-két tudnivaló Pekingről

<strong>Peking</strong> - Kína fővárosa, négy tartományi jogú városának egyike, Kína közigazgatási szerkezetében megegyezik a tartományokkal. Pekinget északról, nyugatról, délről és kis részben keletről Hebei tartomány határolja, míg délkeletről Tianjin tartománnyal szomszédos.

Parall BálintPeking, népességét tekintve, Sanghaj után a második legnagyobb kínai város. Az ország egyik fő közlekedési csomópontja, minden irányban tucatnyi vasútvonal, közút és autópálya indul ki innen. Itt található a legtöbb nemzetközi légitársaság kínai központja is. Peking elismerten Kína politikai, oktatási és kulturális központja, míg Sanghaj és Hongkong inkább gazdasági téren domináns városok. Peking Kína négy ősi fővárosának egyike.


A Beijing szó szerinti fordításban azt jelenti „északi főváros”, ezzel illeszkedik abba a kelet-ázsiai hagyományba, hogy a fővárosokat ilyen módon nevezzék el. Hasonló nevű városok közé tartozik a kínai Nanjing, jelentése „déli főváros”; a japán Tokió, és a vietnami Tonkin (ma Hanoi), mindkettő jelentése „keleti főváros”; valamint a szintén japán Kiotó és a dél-koreai Kjongszong (ma Szöul), jelentésük egyszerűen „főváros”.

A város Európában ismert névalakját (Peking) francia misszionáriusok honosították meg 400 évvel ezelőtt. Ez a korabeli kiejtést tükrözi – az akkor k-ként ejtett hang mára a cs felé tolódott el.

Pekinget északról és nyugatról hegyek veszik körbe, legmagasabb pontja a Hebei tartomány határán fekvő, 2303 m magas Dongling hegy, a Xishan hegység része. A tartományon folyik keresztül a Yongding és a Chaobai folyó. Innen indul a világ leghosszabb csatornája, az 1794 km hosszú Nagy Csatorna, amely összeköti a Hai folyót, a Sárga-folyót, a Huai, a Jangce és a Qiantang folyókat.

A város klímája meglehetősen zord. A nyár a kelet-ázsiai monszun hatására forró és párás, míg a tél hideg, száraz és szeles a Szibériából érkező légtömegek miatt. A januári középhőmérséklet –4, –7 °C, a júliusi pedig 25, 26 °C. Az évi csapadékmennyiség több mint 600 mm, aminek ¾-e nyáron esik.

Pekingben komoly probléma a általános szennyezettség és a közlekedés és ipar okozta légszennyezés. Az Észak- és Északnyugat-Kínában található sivatagok eróziója miatti por jelenléte gyakran okoz homokviharokat, amelyek megbénítják a várost.

Forrás: Wikipédia

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!