régen várt válasz

2017.11.13. 18:13

Okozhat-e hirtelen szívleállást a szex?

A kérdés az amerikai tudósokat is foglalkoztatta, meg is vizsgálták a témát.

A szex közbeni szívproblémák nemcsak a filmes alkotókat, de a hétköznapi embereket is régóta foglalkoztatják. Amerikai tudósok egy csoportja ezért nemrég úgy döntött, új szempontból vizsgálja meg a kérdést: a hirtelen szívleállás felől.

Hogy ez miért új szempont? Hiszen mindenki hallott már arról, hogy valaki éppen az izgalom tetőfokán kap szívrohamot... Nos, ez valóban előfordulhat, a hirtelen szívleállás azonban egészen más lapra tartozik.

Bár sokan keverik a kettőt, a hirtelen szívleállás nem keverendő össze a szívrohammal.

Míg utóbbi esetben egy érelzáródás miatt nem jut vér a szívbe, előbbinél valamilyen működési zavar miatt a szív megszűnik dobogni. Akinek leáll a szíve, az elájul, nem vesz levegőt és ha nem végeznek rajta szív-tüdő (CPR) újraélesztést, akkor meghal.

Hogyan vizsgálták?

Felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet vizsgálni egy ennyire kényes kérdést? A kaliforniai Cedars-Sinai Kardiológiai Intézet kutatói, Summet Chugh és kollégái úgy döntöttek, a már meglévő adatokhoz nyúlnak. Ezért a 2002 és 2015 között az oregoni Portlandben történt szívhalálok kórházi adatait vizsgálták meg, több mint 4500 esetet. Azt találták, hogy ebből csak 34 történt szexuális együttlét alatt vagy egy órán belül utána. Az utóbbiak közül 32 volt férfi.

Az eredmények alapján tehát egyértelműen kijelenthető:

A szex nagyon ritkán okoz hirtelen szívhalált.

A tanulmány egyébként azt is megállapította, hogy az eseteknek csak egyharmadában végeztek szív-tüdő újraélesztést. Chugh szerint ez kiemeli a CPR megismertetésének jelentőségét, tekintet nélkül a szívleállás körülményeire. Egy másik tanulmány ráadásul azt is bemutatta, hogy már a hatéves gyerekek is meg tudják tanulni a CPR-t.

A Brit Kardiológiai Alapítvány azt javasolja a szívrohamon vagy szívműtéten átesett pácienseknek, hogy négy-hat hetet várjanak a szexuális élet újrakezdésével.

Borítókép: Marina Svetlova/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!