supergroup

2018.09.25. 12:24

Nick Mason újra kiadott szólólemezekkel, turnéval tért vissza

Legutóbb a Pink Floyd utolsó fellépésén, az 1994-ben megjelent The Division Bell című lemez apropóján állt színpadon.

The english psychedelic rock band Nick Mason's Saucerful of Secrets performing live at Teatro Degli Arcimboldi in Milan, Italy, on 20 September 2018.. (Photo by Roberto Finizio/NurPhoto)

Fotó: NurPhoto

Roger Waters és David Gilmour aktuális sikerein felbuzdulva újra aktivizálta magát Nick Mason, a Pink Floyd harmadik tagja is. A legendás brit rockzenekar dobosának újra megjelentek korábbi szólólemezei, miközben korai Pink Floyd-számokkal turnézik egy supergrouppal.

A 74 éves Nick Mason az 1965-ben alakult és gyakorlatilag 1994 óta inaktív Pink Floyd egyetlen tagja, aki a csapat valamennyi lemezfelvételén és koncertjén játszott. Dobos lévén szólókarrierje nyilván nem említhető egy napon az énekes-szerző Watersével és Gilmouréval, a nyolcvanas években készült albumai azonban érdekes rocklemezek, amelyeket a közelmúltban újra kiadtak.

Az Unattended Luggage (Nem várt csomag) címet kapott dobozba – amely Magyarországon a Magneoton/Warner terjesztésében kapható – Mason három lemezét csomagolták be. CD-n és vinylen egyaránt több mint húsz év után újra elérhető korong a Nick Mason's Fictitious Sports (eredetileg 1981-ben jelent meg), a Profiles (1985) és a White of Eye (1987).

A dobos első szólóanyaga, a Nick Mason's Fictitous Sports a Pink Floyd fénykorának utolsó időszakában készült. Valamennyi dalát Carla Bley amerikai dzsessz szerző, zongorista írta, a számokat a Soft Machine énekese, Robert Wyatt énekelte fel.

A Profiles Nick Mason és a 10cc-ből ismert gitáros, Rick Fenn közös albuma, amely szinte teljes egészében instrumentális anyag, viszont az egyik kakukktojást, a Lie for a Lie-t David Gilmour és Maggie Reilly énekli együtt – utóbbi Mike Oldfield Moonlight Shadow-jának előadásával lett világhírű.

A Mason-doboz harmadik darabja egy filmzene, amely A White of the Eye című thrillerhez készült, szintén Rick Fenn-nel együttműködésben.

Az újramaszterelt lemezek piacra kerülésével párhuzamosan Nick Mason csaknem negyedszázad után újra koncertezni kezdett. Legutóbb a Pink Floyd utolsó turnéján, az 1994-ben megjelent The Division Bell című lemez apropóján állt színpadon, miközben Roger Waters és David Gilmour hosszú évek óta nagy sikerrel járja a világot Pink Floyd-dalokra épülő műsorával. (A Floyd negyedik tagja, a billentyűs Richard Wright éppen tíz évvel ezelőtt hunyt el.)

Mason egy supergroupot állított össze: a Nick Mason's Saucerful of Secretsben Gary Kemp (Spandau Ballet) és Lee Harris (Blockheads) gitározik és énekel, a Pink Floyd utolsó turnézenekarában is szerepelt Guy Pratt basszusgitározik, a neves zenei producer, dalszerző Dom Beken pedig billentyűs hangszereken játszik.

Az elsősorban a Pink Floyd korai, 1967 és 1972 közötti időszakából válogató csapat már tavasszal adott néhány klubkoncertet, szeptember közepén 21 állomásos turnéra indult, és már 2019 tavaszára is vannak lekötött fellépéseik.

A Pink Floyd hosszú – ám szünetekkel tűzdelt – pályafutása során 250 millió albumot adott el és a pszichedelikus rock legfontosabb együttese lett az évek során. Roger Waters 1985-ben feloszlatta a csapatot, ezután jogvita kezdődött közte és a többi tag között a név használatáért. A Pink Floydot végül David Gilmour, Nick Mason és Richard Wright vitte tovább. Ők és Waters egyetlen alkalommal, 2005 júliusában álltak újra össze a londoni Live 8 koncerten. Az induláskor meghatározó tag, Syd Barrett 2006-ban hunyt el.

Masont persze most is megkérdezték, lesz-e még Pink Floyd? „Nem vagyok biztos, hiszek-e még abban, hogy ez meg fog történni. De képtelen lennék azt mondani, hogy a történetnek vége” – fogalmazott a dobos egy vele készült interjúban, amelyet a hétvégén publikált a heraldscotland.com.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!