A soul királynője

2018.08.16. 16:34

Meghalt Aretha Franklin

A legendás amerikai énekesnő 76 éves volt.

Detroit, 2018. augusztus 13. 2011. december 5-én a munka ünnepe alkalmából tartott kampányrendezvényen készített kép Aretha Franklin amerikai soulénekesnőről a Michigan állambeli Detroitban. 2018. augusztus 13-i sajtóértesülések szerint az utóbbi évek során betegségei miatt folyamatosan gyengélkedő 76 éves énekesnő válságos állapotban fekszik detroiti otthonában, családjával és barátaival körülvéve. (MTI/EPA/Jeff Kowalsky)

Az énekesnő családja körében hunyt el detroiti otthonában. Aretha Franklin legismertebb számai olyan klasszikusok voltak, mint a Think, az I Say a Little Prayer vagy a névjegyeként is emlegetett Respect, és akit világszerte kulturális ikonként tiszteltek.

A művész halálát súlyos hasnyálmirigyrák okozta.

A családja által az AP amerikai hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint Franklin helyi idő szerint csütörtökön délelőtt 9.50-kor hunyt el detroiti otthonában.

„Az élet egyik legsötétebb pillanatában nem találjuk a megfelelő szavakat, amely leírhatná szívünk fájdalmát. Családunk matriarcháját és szikláját veszítettük el” – fogalmaztak rokonai a közleményben.

Aretha Franklin állapotáról a hét elején lesújtó hírek érkeztek, akkor Roger Friedman a szórakoztatóipar híreire szakosodott Showbiz 411 című portálján azt írta, az afroamerikai énekesnő „súlyos betegséggel küzd”. Franklinnél 2010-ben diagnosztizáltak rákot és 2017 novemberében lépett fel utoljára az Elton John AIDS Alapítvány javára szervezett New York-i rendezvényen. Utolsó nyilvános koncertjét 2017 augusztusában adta Philadelphiában. „Csodálatos műsor volt, noha Aretha akkor már kimerültséggel és kiszáradással küzdött” – idézte fel Friedman.

Hosszú pályafutása során az énekesnő 18 Grammy-díjat nyert.

Leghíresebb slágerei közé tartozik a (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, a Day Dreaming, a Jump to It és az A Rose Is Still A Rose.

2005-ben George W. Bush akkori elnök a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet adta át neki. 2009 januárjában énekelt Barack Obama elnöki beiktatásán.

Borítókép: MTI/EPA/Jeff Kowalsky

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!