Június 21.

2018.04.25. 10:53

Budapesten lép fel Nick Cave és együttese

Nick Cave és a The Bad Seeds koncertje június 21-én lesz a Papp László Budapest Arénában. A minden idők egyik legfontosabb dalszerző-énekese legfrissebb lemezét és pályafutása legjavát hozza a magyar fővárosba - közölték a szervezők.

On October 20th 2017 Nick Cave and the Bad Seeds played Copenhagen. Expectations were high when deep voiced Australian Nick Cave guested Royal Arena in Copenhagen and critics and audience alike were not disappointed. As an extra treat audience were invited up on stage during the song "The Weeping Song" and the mostly young people with their smartphones ready got a closer look at their hero. With a solid show Cave cemented his star status with what media call a divine and deeply moving performance.

A közlemény szerint Nick Cave pályafutása a Boys Next Door nevű gimnáziumi punkzenekarban indult, aztán a Birthday Partyban folytatódott a 80-as évek elején. A székhelyét Londonba áthelyező együttes felbomlása után az énekes-dalszerző 1983-1984 fordulóján alakította meg a Bad Seedst, amely 1984-ben jelentette meg From Her to Eternity című bemutatkozó nagylemezét.

Az ausztrál dalszerző-énekes és zenekara a blues, a gospel és a country sajátos újraértelmezésével és egységes, sötét hangulatú keretbe foglalásával hozott újat a könnyűzenébe. A számos tagcserén átesett zenekar a 80-as években hosszú ideig Londonban, aztán Berlinben működött – ekkor bukkant fel Wim Wenders Berlin felett az ég című filmjében -, és ez alatt öt sorlemezt adott ki.

A 90-es évek elején az egyre népszerűbb dalszerző – aki sikeresen szakított korábbi drogfüggőségével – Sao Paolóba tette át székhelyét, ott készült a Bad Seeds addigi legfinomabb lemeze, a The Good Son, amelyet a 90-es években további négy album követett.

A 90-es évek közepe óta Angliában – Londonban, majd Brightonban – élő Nick Cave a 2000-es és a 2010-es éveket is nagyszerű lemezekkel abszolválta, emellett Grinderman néven karcos-garázsrockos mellékzenekart alakított, filmzenéket szerzett, valamint az És meglátá a szamár az Úrnak angyalát című 1989-es regénye után újabb könyvet írt Bunny Munro halála címmel.

Legutóbbi sorlemeze, a 2016-os Skeleton Tree pályafutása egyik csúcsteljesítménye, amelynek tragikus aurát kölcsönöz Arthur nevű egyik ikerfiának 2015-ben bekövetkezett halála. A kultlegenda és zenekara legutóbbi megjelenése a 2017-es Lovely Creatures: The Best Of Nick Cave and The Bad Seeds című válogatáslemez – olvasható a közleményben.

Borítóképünkön Nick Cave énekel

Forrás: Sofie Mathiassen / Ritzau Scanpix / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!