nagy fölénnyel

2021.03.08. 07:08

Ismét Laporta a Barcelona elnöke

Joan Laporta győzött az FC Barcelona vasárnapi elnökválasztásán, a katalán klub korábbi irányítója a szavazatok mintegy 58 százalékát söpörte be.

Spanish lawyer Joan Laporta celebrates his victory at the auditorium of the Camp Nou complex after winning the election for the FC Barcelona presidency on March 7, 2021 in Barcelona. - Joan Laporta, 58, returned as Barcelona president today after winning the club's elections by a clear margin, with his central pledge to try to persuade Lionel Messi to stay. Laporta was last president at Barca between 2003 and 2010, which included overseeing the hugely successful appointment of Pep Guardiola as coach and the iconic treble-winning team of 2008-9. (Photo by LLUIS GENE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Lluis Gene

A Barcelona előző elnöke, Josep Maria Bartomeu október végén mondott le tisztségéről, azóta ideiglenes megbízatással a gazdasági bizottság vezetője, Carles Tusquets irányítja a klubot. Bartomeut hűtlen kezeléssel és korrupcióval vádolják, egy hete elő is állította a katalán rendőrség, amely a Nou Camp stadionban is házkutatást tartott.

Az előző elnök távozásakor még heten gondolták úgy, hogy három hónappal később versenybe szállnak majd a tisztségért, de végül négyen indultak, köztük a klubot 2003 és 2010 között már irányító Laporta. Az ő első regnálása alatt a Barcelona kétszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a spanyol bajnokságban pedig négy alkalommal hódította el a trófeát.

Az 58 éves régi-új elnök – az egyesület beszámolója szerint – több mint 30 ezer szavazatot kapott. A 109 531 voksolásra jogosult tag közül csaknem 52 ezren vettek részt a választáson, melyet a koronavírus-járvány miatt januárról halasztottak mostanra. A szavazáson több aktív Barca-futballista, így a hatszoros aranylabdás Lionel Messi is részt vett. Laporta korábban megemlítette, kölcsönös a tisztelet közte és Messi között, megválasztása esetén mindenképpen arra törekedne, hogy a klub ikonja maradjon az együttesnél. Laporta mögött Victor Font végzett másodikként a voksok 29,99 százalékát birtokolva, míg Toni Freixa harmadik lett, rá a szavazatok 8,58 százaléka érkezett.

Laporta a voksolás utáni beszédében külön kitért Messire, utalva arra, hogy az argentin kiválóság 20 évvel ezelőtt mutatkozott be a Barca ifjúsági csapatában.

„Amikor azt látjuk, hogy a világ legjobb futballistája eljön és leadja a szavazatát, az világosan jelzi azt, amit nem győzünk ismételni: Leo szereti a Barcát”

- mondta Laporta, és hozzátette, reméli, ez azt jelzi, hogy Messi maradni akar a klubnál.

Az egyesület sztárja tavaly augusztusban megpróbálta elhagyni a katalánokat, miután a Bayern Münchentől elszenvedett 8-2-es vereséggel a csapat kiesett a Bajnokok Ligájából. A 33 éves játékos végül maradt, szerződése azonban kevesebb mint négy hónap múlva lejár.

Laportára pénzügyi szempontból is nehéz feladat vár, a Barcelona bruttó adóssága legutóbb több mint egymilliárd euró volt, tavaly a játékosokkal sikerült egyezségre jutni a fizetésük csökkentését illetően, ugyanakkor decemberben a klubnak halasztania kellett a futballisták bérének átutalását.

A pályán ugyanakkor rendeződni látszanak a dolgok,

Ronald Koeman vezetőedző irányításával a legutóbbi 16 bajnokijából 13-at megnyert a csapat,

amely a Király Kupa döntőjébe is bejutott, a Bajnokok Ligájában pedig még van esélye – ha csekély is – bekerülni a legjobb nyolc közé. Utóbbi sorozatban a nyolcaddöntős párharc első mérkőzésén a Paris Saint-Germain 4-1-re nyert a Barcelona vendégeként.

„Elmegyünk Párizsba, hogy bemutassunk egy nagy feltámadást” – jelentette ki Laporta, akinek mostani megválasztása után a szerdán 21 órakor sorra kerülő BL-találkozó lesz az első meccse elnökként.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában