Forma–1

2023.05.08. 09:50

Verstappen a kilencedik helyről rajtolva is nyert Miamiban

A címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője a kilencedik helyről rajtolva nyerte meg a vasárnapi Forma–1-es Miami Nagydíjat, ezzel növelte az előnyét az összetett pontverseny élén.

MTI

A futamgyőztes Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Miami Nagydíjának eredményhirdetésén a floridai Miami Gardensben 2023. május 7-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Cristobal Herrera Ulashkevich

A 25 éves pilótának ez az idei harmadik és pályafutása 38. futamgyőzelme az F1-ben.

Verstappen mögött csapattársa, a mexikói Sergio Pérez végzett másodikként, míg a dobogó alsó fokára Fernando Alonso, az Aston Martin kétszeres vb-győztes spanyol versenyzője állhatott fel.

A konstruktőrök között is vb-címvédő Red Bull istálló így az idei ötödik nagydíjon már a negyedik kettős győzelmét aratta.

A rajtnál nem történt jelentős változás az élmezőnyben, Pérez magabiztosan tartotta meg az első helyet, mögé Alonso és Carlos Sainz Jr. (Ferrari) sorolt be a második és harmadik helyre. Verstappen azonnal megkezdte a felzárkózást, és miközben a dobogós helyeken nem volt változás, a holland címvédő hamarosan utolérte Sainzot. Az előzés ismét könnyedén sikerült Verstappennek, aki kisvártatva Alonso mellett is elment és így a 15. körben már második volt.

Az élmezőnyből elsőként Sainz állt ki kerékcserére, majd a 21. körben következett Pérez, melynek nyomán Verstappen átvette a vezetést. Féltávnál Verstappen 16 másodperc körüli előnnyel vezetett Pérez előtt, ezt a folytatásban kis mértékben növelni is tudta, majd a 42. körben a Red Bull a boxba hívta kerékcserére. A holland versenyző a kiállás után közvetlenül Pérez mögé tért vissza a pályára, és a friss gumiknak is köszönhetően nagyon hamar megelőzte csapattársát. A harmadik helyen ekkor már hosszú körök óta Alonso száguldott, magabiztosan őrizve a dobogós pozíciót.

A hajrában már nem történt érdemi változás, Verstappen győzött és növelte az előnyt az összetett élén, Pérez pedig nem tudta kihasználni, hogy a pole pozícióból rajtolhatott úgy, hogy vb-címvédő és éllovas márkatársa a kilencedik rajtkockából vágott neki a futamnak.

A világbajnokság két hét múlva Olaszországban, az Emilia Romagna Nagydíjjal folytatódik.

Nemzetközi sajtóvisszhang: Verstappen erődemonstrációt tartott

A nemzetközi sajtó Max Verstappen dicséretét zengte a Forma-1-es Miami Nagydíj másnapján, miután a Red Bull pilótája a kilencedik helyről indulva megnyerte a versenyt.

 

The Telegraph: „Verstappen átviharzott a pályán, és megszerezte Pérez elől a győzelmet.”

 

Gazzetta dello Sport: „Verstappen a marslakó. Úgy versenyzett, mint egy scifi-ben, és diadalmaskodott Miamiban.”

 

L'Équipe: „Max Verstappen nevetségessé tette az egész társaságot a futam lenyűgöző és határozott megnyerésével.”

 

Kronen Zeitung: „A Forma-1-es legenda Lauda volt az utolsó, aki megtette azt, amit Verstappen. Milyen látványos visszatérés Verstappentől Miamiba! A Red Bull pilótája csak a kilencedik helyen kezdte a versenyt, de átrepült a pályán és győzött.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában