NOB

2023.03.30. 22:29

Legalább hat érdeklődő pályázik a 2030-as téli olimpia megrendezésére

Legalább hat potenciális jelölt jelezte érdeklődési szándékát a 2030-as téli olimpia megrendezésére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közlése szerint.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

"Számos érdeklődő van, és sajnálom, hogy ebben a szakaszban még nem mondható el, kik ezek, de többen vannak, legalább hatan" - fogalmazott Christophe Dubi NOB-igazgató. Hozzátette: megnyugtató a szervezet számára, hogy sok országban feltámadt az érdeklődés a lebonyolítás iránt. 

Dubi jelezte azt is, hogy 

a következő hetekben tárgyalni fognak az érdeklődőkkel, és a NOB azt sem zárja ki, hogy egyszerre szavaz majd a 2030-as és 2034-es téli olimpia rendezőjéről. 

A NOB illetékes testülete még decemberben úgy döntött, hogy elhalasztja a 2030-as játékok helyszínkijelölését, mert az éghajlatváltozás, a fenntarthatóság kérdése és a jövőbeli kihívások miatt az esetleges jelentkezőknek a kandidálás előtt szélesebb körű vitát kell lefolytatniuk. 

A 2010-es téli olimpia rendezője, Vancouver már jelezte érdeklődését, egyelőre Brit Columbia tartomány támogatása nélkül. A 2002-es házigazda Salt Lake City a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpia közelsége miatt 2030 helyett inkább a 2034-es téli olimpiát venné célba, míg Szapporó - amely 1972-ben látta vendégül a téli játékokat - egyelőre nem kíván kandidálni a 2021-es tokiói nyári olimpiát követő kedvezőtlen közhangulat miatt. 

A svédek - akik Milánóval és Cortinával szemben elveszítették a 2026-os pályázatot - előzetes tanulmányt végeznek a 2030-as rendezés kapcsán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában