Kosárlabda

2023.02.08. 09:51

LeBron James lett az NBA történetének legeredményesebb játékosa

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) történetének legeredményesebb játékosa.

Kareem Abdul-Jabbar egykori amerikai kosárlabdázó (j) gratulál LeBron James-nek, a Los Angeles Lakers játékosának az Oklahoma City Thunder elleni mérkőzésen Los Angelesben, 2023. február 7-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Allison Dinner

A 38 éves szupersztár 36 ponttal volt elmaradva az örökranglistát 38 387 ponttal vezető Abdul-Jabbartól, majd kedden, az Oklahoma City Thunder elleni hazai mérkőzésen végül 38-cal zárt, a rekordot jelentő dobást 10.9 másodperccel a harmadik negyed vége előtt engedte el.

A korábban már nyilvánosságra hozott forgatókönyv szerint a játék ekkor megállt, és köszöntötték Jamest, többek között az eddigi csúcstartó, az 1989 áprilisában visszavonult Abdul-Jabbar és Adam Silver, az NBA főigazgatója.

James köszönetet mondott mindenkinek, akinek része volt pályafutása elmúlt több mint húsz évében, valamint úgy fogalmazott: „Köszönöm Adam Silvernek és a néhai David Sternnek, hogy lehetővé tették azt, hogy részem legyen abban, amiről mindig is álmodtam.”

Adam Silver közleményben méltatta a négyszeres bajnok kosarast, hangsúlyozva, hogy James húsz éven keresztül kiváló teljesítményt nyújtott, ennek is köszönhetően érte most el ezt a csúcsot.

És ami igazán csodálatos, hogy LeBron még folytatja a játékot a legmagasabb szinten, saját története pedig így tovább íródik

– tette hozzá Silver.

James a mérkőzés után kiemelte, hogy felejthetetlen pillanat volt, amikor a családtagjai a pályán köszöntötték, s közben a lelátón a barátai is jelen voltak, ugyanakkor még nem tudja igazán elhinni, hogy megdöntötte Abdul-Jabbar rekordját.

Szürreális érzés, hogy húsz év után, ezen a szinten, ebben a ligában, ennyi mérkőzéssel és játékperccel a hátam mögött még mindig azt tudom mondani, hogy a csúcson vagyok. Remélem, még tudom folytatni

– jelentette ki a szupersztár, aki saját magát az NBA valaha volt legjobbjának tartja.

Meghagyom másoknak, hogy eldöntsék, ki minden idők legjobbja, de ha engem kérdeznek, akkor magamat választom. Mindenkinek megvan a saját kedvence, mindenki eldöntheti, hogy ki az. Tisztában vagyok azzal, hogy mit teszek le az asztalra minden egyes este, és mire vagyok képes a pályán, ezért mindig is úgy gondoltam, hogy én vagyok minden idők legjobbja. De annyi kiváló kosaras van még, boldog vagyok, hogy tagja lehetek ennek a társaságnak

– nyilatkozta James.

A 38 esztendős játékos pályafutása során 27,2 pontos átlagot produkált, a rájátszásban dobott pontok számát tekintve 7631-gyel szintén rekorder. Karrierje során 266 playoff-meccset játszott, és immár 1140 mérkőzésen ért el két számjegyű pontot.

A mérkőzést végül az Oklahoma nyerte 133–130-ra. Darvin Ham, a Lakers edzője úgy vélte, játékosai elsősorban arra koncentráltak, hogy hozzásegítsék Jamest a csúcsdöntéshez.

Érdekesség, hogy a Thunder elleni meccsre a közvetlenül a pálya szélén található 161-es és 162-es számú ülőhely összesen 181 ezer dollárba került, azaz darabjuk átszámítva 36 millió forint.

A férfi, akinek nem volt a kezében mobiltelefon LeBron James rekordot jelentő dobásakor

Vírusként terjed a neten egy fotó, amely LeBron rekordot jelentő dobásának pillanatában készült. A képen jól látható, hogy a nézőtéren rengeteg ember mobiltelefonnal szeretné megörökíteni a sporttörténelmi pillanatot, míg az első sorban egy férfi hátradőlve szemléli azt.

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában