euróövezet

2021.10.04. 14:32

Még mindig rekordközeli a háztartások megtakarítási rátája

Csökkent, de így is magas szinten maradt az euróövezeti háztartások megtakarítási rátája a második negyedévben.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) hétfőn kiadott jelentése szerint szezonális kiigazítással számolva a háztartások megtakarítási rátája 19,0 százalékra rúgott, 2,5 százalékponttal csökkent az előző negyedévhez képest.

Az adatok feljegyzésének kezdete,

1999 óta ez a harmadik legmagasabb érték.

A rekordot a tavalyi második negyedév tartja, 25,2 százalékkal, az idei első negyedévről kimutatott 21,5 százalék pedig a második legmagasabb arány.

Mindez a koronavírus-járvány számlájára írható, ugyanis a fogyasztók magatartását nagyban meghatározták a járványból fakadó súlyos bizonytalanságok. A járvány előtti években stabilan a nagyjából a 12 százalék és 13,5 százalék közötti sávban volt ez az arány.

Az idei második negyedévben a háztartások fogyasztása 4,4 százalékkal nőtt, miközben a rendelkezésre álló bruttó jövedelem csak 1,3 százalékkal gyarapodott.

A háztartások beruházási rátája az első negyedévi 9,2 százalékról 9,4 százalékra nőtt április-júniusban, ami 2011 óta a legerősebb szintet jelenti.

Az előző években stabilan 8-9 százalék között mozgott a ráta, csak a járvány első hullámának idején, a tavalyi második negyedévben csökkent 8 százalék alá, egész pontosan 7,7 százalékra.

A koronavírus-járvány kirobbanása előtti évben, 2019 második negyedévében az euróövezeti háztartások megtakarítási rátája 13,3 százalékra, a beruházási rátája pedig 8,7 százalékra rúgott, miközben a rendelkezésre álló bruttó jövedelme 0,9 százalékkal, a fogyasztása pedig 1,0 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest.

Az euróövezeti nem pénzügyi vállalatok beruházási rátája az első negyedévi 23,9 százalékról 23,6 százalékra süllyedt a második-negyedévben, a profitráta pedig 41,6 százalékról 41,2 százalékra mérséklődött. Két éve, 2019 április-júniusában a beruházási ráta 25,8 százalékon, a profitráta pedig 39,8 százalékon állt.

Az euróövezet 19 tagállamában az előző negyedévhez képest, szezonális kiigazítással számolva 2,2 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 14,3 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a június végével záródott negyedévben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában