nba

2021.10.19. 10:10

A Nets csapatát tartják a legesélyesebbnek a végső diadalra

A fogadóirodák a címvédő Milwaukee Bucksot megelőzve a Brooklyn Netset és a Los Angeles Lakerst tartják a legesélyesebbnek arra, hogy jövő júniusban megszerezze az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) bajnokának járó Larry O'Brien-trófeát.

NEW YORK, USA - FEBRUARY 5 : NBA match between Golden State Warriors and Brooklyn Nets held on February 05, 2020 at Barclays Center in Brooklyn, New York. Tayfun Coskun / Anadolu Agency (Photo by Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Forrás: AFP / Anadolu Agency

Fotó: Tayfun Coskun

A 76. idényére készülő NBA közép-európai idő szerint szerda hajnalban kezdődik, és a bukmékerek a Brooklyn Netset tekintik a bajnoki cím fő várományosának. Steve Nash vezetőedző csapata Kevin Duranttel és James Hardennel tör az aranygyűrűre, ugyanakkor harmadik szupersztárja, Kyrie Irving szereplése egyelőre kérdéses:

az irányító nem engedi beoltatni magát a koronavírus elleni vakcinával, márpedig a New York-i előírások szerint egy olyan sportolónak, aki közönség előtt nyilvános helyen szerepel, legalább egy oltással rendelkeznie kell.

Mindezek értelmében Irving, aki az előző szezonban meccsenként 26,9 pontot átlagolt, a hazai mérkőzéseken – illetve egyéb New York-i találkozókon – nem léphet pályára, a Brooklyn pedig úgy döntött, az idegenbeli meccseken sem szerepelteti. A klub a hazai találkozók után nem is ad fizetést Irvingnek, az idegenbeli mérkőzésekért viszont meg fogja kapni a bérét. A csapat múlt kedden azt közölte, az olimpiai bajnok játékos akkor léphet ismét pályára és edzhet együtt társaival, ha egy oltást már kapott. Távollétében Durant és Harden mellett az egyaránt friss igazolás Patty Millsre, Paul Millsapre és a szívproblémái után ismét bevethető LaMarcus Aldridge-re várhat komolyabb feladat.

Keleten a címvédő Milwaukee végső sikere éri a második legkevesebb pénzt: a görög Jannisz Antetokunmpo vezette Bucks kerete szinte nem változott, kérdés, hogy Mike Budenholzer edző ismét össze tudja-e úgy „rántani” a csapatot, ahogy azt tette a tavaszi rájátszásban.

A keleti főcsoportban még az Andre Drummonddal erősítő Philadelphia 76erstől és a Torontóból érkezett irányítóval, Kyle Lowryval tovább acélosodó Miami Heattől várnak a szakértők kiugró teljesítményt, de előbbi csapat végső sikere így is húszszoros, utóbbié 22-szeres pénzt ér az erre fogadóknak. Érdekesség, hogy az előző idényben főcsoportdöntős Atlantát csak a fent említett csapatok, illetve a Boston Celtics mögé sorolják a bukmékerek.

Nyugaton az előző szezonban címvédőként már a rájátszás első körében kiesett Los Angeles Lakers a favorit: a LeBron James és Anthony Davis vezette, 18. bajnoki címére pályázó aranysárga-lilák számos veterán – Carmelo Anthony, Trevor Ariza, Dwight Howard, DeAndre Jordan, Rajon Rondo – mellett a nyáron megszerezték Russell Westbrookot is.

Nagy kérdés, hogy a korosodó sztárok – James is 37 éves lesz december végén – miként bírják majd a 82 mérkőzéses alapszakaszt és az azt követő rájátszást,

Frank Vogel vezetőedző vélhetően erősen rotálni fogja majd a 30,7 év átlagéletkorú együttest.

Az előzetes esélylatolgatások alapján ismét komolyan kell majd számolni a Golden State Warriorsszal, amelynek előszezon-mérkőzésein Stephen Curry legjobb önmagát idézve játszott. A háromszoros bajnok, kétszeres MVP irányító – és vélhetően Steve Kerr vezetőedző is – bízhat abban, hogy Klay Thompson közel kétéves kihagyás és két súlyos sérülés után jó formában tud visszatérni: az olimpiai bajnok kosaras azóta, hogy 2019-ben aláírta ötéves, 190 millió dolláros szerződését, előbb keresztszalag-szakadás, majd Achilles-ín-sérülés miatt nem tudott pályára lépni.

Az előző idényben nagydöntős Phoenix Suns legnagyobb erősítése a sokadvirágzását élő irányító, Chris Paul megtartása volt, de érkezett a friss olimpiai bajnok JaVale McGee is. A tavaszi alapszakasz-győztes Utah Jazz Rudy Gayt csábította el San Antonióból, a legutóbb konferenciadöntős Los Angeles Clippersnél pedig az a legnagyobb kérdés, hogy miként bírja el Kawhi Leonard és Serge Ibaka sérülését: előbbi a legoptimálisabb jóslatok szerint jövő tavasszal, utóbbi pedig várhatóan novemberben térhet vissza.

A szakértők titkos favoritjai között szerepel a Denver Nuggets és a Dallas Mavericks is,

az ő sikerük leginkább azon múlhat, hogy csapattársaik mennyi terhet tudnak levenni európai sztárjaik, a szerb Nikola Jokic, illetve a szlovén Luka Doncic válláról.

Az alapszakasz, melyet hét klub kezd új edzővel, április 10-ig tart, a rájátszás az úgynevezett „play-in” párharcok után, április 16-án kezdődik, a nagydöntő június 2-án startol és legkésőbb 19-én ér véget.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában