egészségtelen

2021.09.10. 18:00

Dárdai ellenzi a kétévenkénti vb-rendezést

Dárdai Pál, a Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzője ellenzi azt az elképzelést, hogy 2026-tól kétévente rendezzenek világbajnokságot az eddig szokásos négyéves ciklus helyett.

Hertha Berlin's Hungarian head coach Pal Dardai congratulates the referee after the German first division Bundesliga football match Hertha BSC Berlin v 1 VfL Wolfsburg in Berlin on August 21, 2021. (Photo by John MACDOUGALL / AFP) / DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO

Forrás: AFP

Fotó: John Macdougall

A korábban a magyar válogatottat is irányító Dárdai kiemelte: gazdasági megfontolások állhatnak a sűrítési elgondolás mögött.

„Végső soron minden a pénzről szól. Kiből akarunk pénzt csinálni?”

- tette fel a kérdést a 45 esztendős tréner, aki aggodalmát fejezte ki a játékosok egészsége kapcsán.

„A futballisták már így is ki vannak égve. Egyre nehezebb, ha minden nyáron van egy torna, egészségi, fizikai szempontból ez egyáltalán nem jó nekik”

- tette hozzá Dárdai.

A nemzetközi szövetség (FIFA) technikai bizottsága csütörtökön hozta nyilvánosságra tervezetét a kétévenkénti rendezésről, a javaslatot széleskörű ellenkezés fogadta. Felszólalt ellene a többi között az európai szövetség, az UEFA szlovén elnöke, Aleksander Ceferin is, aki lehetséges európai bojkottra figyelmeztetett.

A francia Arséne Wenger által vezetett technikai bizottság és a FIFA álláspontja szerint viszont sok ország esetében az egyetlen igazi sportági húzóesemény a vb, ami mellett így szakmai indokok és erős gazdasági érvek is szólnak. A technikai bizottság továbbá azt is javasolta, hogy a kontinensbajnokságok rendszerén is változtassanak, azokat 2027-től páratlan években rendezzék meg, így lehetőséget biztosítva, hogy 2026 után már 2028-ban is vb-t lehessen rendezni.

A kétévenkénti vb-rendezés Gianni Infantino FIFA-elnök forradalmi terve, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie májusban.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában