Vendée Globe

2020.12.01. 09:09

Kevin Escoffier-t ki kellett menteni az óceánból a vitorlásversenyen

Továbbra is Charlie Dalin vezet a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen.

(FILES) In this file photo taken on September 10, 2020 French skipper Kevin Escoffier sails on his Imoca 60 manohull "PRB" as he takes part in the 48-hour Azimut Trophy race, including a loop in the Atlantic Ocean, the last confrontation before the Vendee Globe around the world solo race, off the coast of Lorient, western France. - French skipper Kevin Escoffier triggered his distress beacon on November 30, 2020 due to a major ingress of water aboard his ship as he sailed in third place towards the Cape of Good Hope. (Photo by JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Jean-Francois Monier

A PRB-t kormányzó Escoffier akkor került bajba, amikor

hajója egyelőre tisztázatlan okból elsüllyedt.

Négyen indultak a mentőtutajában menekülő versenyző keresésére, végül a korábban a harmadik helyen is haladó Le Cam (Yes we Cam!) talált rá társára az éjszaka közepén. Az eset Fokvárostól 580 tengeri mérföldre délnyugatra történt, a mentést nehezítette, hogy

sötétben, olykor ötméteres hullámok között kellett a bajba jutott hajóst a fedélzetre juttatni.

A 61 éves Jean Le Cam, aki most megmentette honfitársát, 12 éve maga is hasonlóan járt. Akkor Vincent Riou sietett a segítségére, amikor vitorlása felborult 2009 januárjában a chilei partok közelében, 200 mérföldre a Horn-foktól. Le Cam rekordot jelentő módon ötödik Vendée Globe-ján indul, a 2004-2005-ös menetben a második helyen végzett.

A november 8-án elrajtolt viadalon Charlie Dalin vezet az Apiviával, előnye jelenleg 219 tengeri mérföld. A második helyen Thomas Rettant halad a LinkedOuttal, míg a harmadik helyen az ugyancsak francia Louis Burton a Bureau Vallée 2-vel, ugyanakkor jelenleg nehéz a pontos állást meghatározni, mert

a társaikat mentő hajósok idejéből a viadal végén levonják majd a mentéssel töltött időt.

A 33 fős mezőnyből eddig hárman adták fel a versenyt, köztük a nagy esélyesnek tartott brit Alex Thomson.

A földkerülő vitorlásversenyek közül a Vendée Globe a legnehezebb: az indulóknak 18 méteres, egytestű hajójukkal egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell megkerülniük a bolygót. A leggyorsabbakat január közepére várják Franciaországba.

A versenycsúcsot a francia Armel Le Cléach tartja, aki a legutóbbi földkerülést 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc alatt teljesítette.

Fa Nándor az 1992-93-as Vendée Globe-on legjobb nem franciaként az ötödik, 2016-17-ben pedig a nyolcadik helyen végzett, ezt követően visszavonult a versenyzéstől.

Forrás: MTI

Borítókép: Escoffier itt még versenyben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában