honfitársak hiánya

2018.12.04. 14:00

Southgate csalódott a Premier League-ben

Gareth Southgate, a nyári világbajnokságon negyedikként zárt angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya csalódott amiatt, hogy a Premier League klubjaiban egyre kevesebb honfitársa kap kezdőként játéklehetőséget.

Fotós: AFP

Az Angol Szövetség (FA) három éve kiemelt figyelmet szentel annak, hogy az élvonalbeli kluboknál milyen arányban játszanak angolok a kezdőcsapatban. Ezt az időszakot figyelembe véve a legalacsonyabb mutatót a PL legutóbbi, 14. fordulójában érte el a liga 20 együttese:

összesen 54 angol labdarúgó volt a kezdő sípszónál a pályán, ami 24,5 százalékos aránynak felel meg.

A 2018/19-es idényre vonatkozóan 29 százalék a mutató, ami elmarad az előző szezon 33 százalékától.

Southgate elárulta:

amikor meglátogatja a nagyobb hazai klubokat, azok vezetői mindig elmondják neki, hogy ezzel a problémával ők is küzdenek,

és ha több fiatal angol játékosnak lenne „elsőcsapatos” tapasztalata, az megkönnyítené a klubedzők választását. „Ez azonban egy ellentmondás, amire megoldást kell találniuk” – hívta fel a figyelmet a szövetségi kapitány. Kiemelte: nem engedhetik meg, hogy ez az irány folytatódjon, mert annak beláthatatlan a vége.

A szakvezető hangsúlyozta, a válogatottnak, valamint a csapat sikerének az országra kifejtett hatását mindenki láthatta nyáron, amikor a nemzeti együttes 28 év után jutott újra négy közé világbajnokságon, illetve ősszel az újonnan életre hívott Nemzetek Ligájában. Itt az angol válogatott a spanyolokat, valamint a vb-ezüstérmes horvátokat megelőzve bejutott a portugáliai négyes döntőbe.

Southgate felhívta a figyelmet, hogy Angliában az akadémiai képzés nagyon jó,

rengeteg a tehetséges, sokra hivatott fiatal labdarúgó: tavaly az U17-es és az U20-as világbajnokságot is honfitársai nyerték meg. „Arra kell megoldást találnunk, hogy ennek a korosztálynak a tagjai hogyan kaphatnak lehetőséget a fejlődésre. Ez a kluboknak is érdeke. Nagyon figyelik a fiatalokat, de ki kell találni, hogy ezt a szakadékot hogyan lehet áthidalni” – mondta a szakember.

A brit európai uniós tagság várható márciusi megszűnésével (brexit) párhuzamosan az FA légióskvótát próbál bevezetni – a 25-ös keretben 13 külföldi lehetne -, de a PL-klubok egyelőre hallani sem akarnak ilyen korlátozásról.

Borítókép: AFP / Ben Stansall

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!