vizsgálják

2021.11.04. 10:23

Rembrandt Éjjeli őrjáratának hátoldalát láthatják az amszterdami Rijksmuseum látogatói

A festmény nagy átvizsgálásának utolsó szakaszába jutva a képet egy különleges állványra helyezték, hogy a kutatók a legújabb technikákkal vizsgálhassák meg a kép hátoldalát és a legalsó festékrétegeket.

Researchers at the back of the painting "The Night Watch" by Dutch master Rembrandt at the Rijksmuseum in Asmterdam on November 3, 2021. - "Operation Night Watch" is the largest ever investigation into The Night Watch. This uses the latest and most advanced technology to determine how best to preserve the masterpiece for future generations. A temporary reconstruction of the painting with the cut parts is now on display. (Photo by ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP / AFP) / Netherlands OUT

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Különleges helyzetben láthatják Rembrandt Éjjeli őrjárat című alkotását az amszterdami Rijksmuseum látogatói: a festmény hátoldalát tekinthetik meg – közölte szerdán az intézmény.

A festmény nagy átvizsgálásának utolsó szakaszába jutva a képet egy különleges állványra helyezték, hogy a kutatók a legújabb technikákkal vizsgálhassák meg a kép hátoldalát és a legalsó festékrétegeket.

Az „Éjjeli őrjárat hadművelet” Rembrandt mesterművének eddigi legátfogóbb kutatása, mely 2019 nyara óra tart a múzeum közönsége előtt.

„Ez egy igen ritka alkalom. Amint egy kép lekerül a falról és kiveszik a keretből, egyszerre nagyon sérülékenynek tűnik” – mondta Taco Dibbits, a múzeum igazgatója.

Az Éjjeli őrjárat Rembrandt van Rijn (1606-1669) egyik leghíresebb alkotása. A festő az 1640-es években kapott megbízást arra, hogy bemutassa a Frans Banning Cocq kapitány vezette amszterdami polgárőrséget. A nagyméterű, 363x467 centiméteres kép egy teljes falat töltött be a Rijksmuseumban.

A festményt azonban elkészülte után 70 évvel megkurtították. Egy átfogó restaurálás során a múzeumban sikerült rekonstruálni a levágott darabokat is, amelyeket be is mutattak nyáron a közönségnek.

A festmény vászna fakeretre van erősítve. A múzeum szerint a közönség nem az eredeti vásznat látja, hanem azt, amellyel később hátulról megerősítették, ahogyan sok 17. századi festményt. Az Éjjeli őrjárat esetében ez 1975-ben történt, amikor késsel támadtak a festményre

A szakemberek most azt ellenőrzik, elegendő-e még a megerősítés. Ezután a legalsó festékrétegeket vizsgálják meg szkennerekkel és mikroszkópokkal.

A festményt november 23-án akasztják vissza a helyére – ezúttal már képpel előre. Restaurálásáról decemberben döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!