eldőlt

2021.10.29. 15:08

Gyarmatosítók által zsákmányolt műkincseket adtak vissza nyugat-afrikai országoknak

A tárgyak visszaszolgáltatásának részeként hét héten belül Maccron fogadja a benini elnököt, Patrice Talont.

This undated handout photograph received from the University of Cambridge on October 27, 2021, shows Master of Jesus College Sonita Alleyne (L) and Director-General of the National Commission for Museums and Monuments of Nigeria, Professor Abba Isa Tijani with the elaborately carved cockerel, known as "Okukor", during a handing over ceremony at Jesus College, University of Cambridge, Cambridge on October 27, 2021. - A college at the University of Cambridge handed over Wednesday an African bronze looted from what is modern-day Nigeria over a century ago, in the first such return by a British institution. (Photo by Handout / University of Cambridge / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UNIVERSITY OF CAMBRIDGE - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Gyarmatosítók által elkobzott műkincseket adtak vissza nyugat-afrikai országoknak, Nigériának és Beninnek európai intézmények.

A Cambridge-i Egyetem visszaadta Nigériának azt a bronz kakasszobrot, amelyet a 19. században vittek magukkal az egykori Benini Királyságból a brit gyarmati haderők több száz más műkinccsel együtt.

A bronzszobor 1897-ben a Benini Királyság székhelyéről, a mai nigériai Beninvárosból került Nagy-Britanniába, majd 1905-ben az egyetem egyik diákjának az édesapja adományozta a cambridge-i Jesus College-nak. Az intézmény 2019-ben jelentette be, hogy visszaadja Nigériának az ereklyét.

A szobor átadása fontos mérföldkő az afrikai országok által évek óta vívott harcban, amelynek célja, hogy visszaszerezzék a gyarmatosítók által elkobzott kincseiket.

„Ezt meg kellett tenni a műkincs egyedülálló öröksége és történelme iránti tiszteletből” – mondta Sonita Alleyne, a Jesus College vezetője, mielőtt átadta a bronzkakast a nigériai küldöttségnek.

Nigéria kormánya megköszönte a Jesus College-nak, amiért úttörőként jó példával járt elöl és reméli, a jövőben más intézmények is követik.

The looted Benin bronze known as the Okukur has been returned to Nigeria in a ceremony at Jesus College in Cambridge. His Royal Highness Prince Aghatise Erediauwa received the bronze from the Master of Jesus College Sonita Alleyne on behalf of the Oba of Benin pic.twitter.com/N8cpCoaIw4

Francia művészettörténészek becslése szerint Afrika kulturális örökségének mintegy 90 százaléka Európában van. Csak a párizsi Quai Branly-Jacques Chirac múzeumban mintegy 70 ezer ilyen tárgy van, a londoni British Museumban további több tízezer.

Emmanuel Macron francia államfő a Quai Branly-Jacques Chirac múzeumban eddig őrzött 26 tárgyat – szobrokat, ékszereket, egy jogart és egy trónt – adott át ünnepélyes ceremónia keretében Benin képviselőinek.

A tárgyakat 1892-ben lopták el a Dahomey Királyságból. Az 1960-ban függetlenné vált nyugat-afrikai ország összesen ötezer tárgyat követel vissza Franciaországtól.

Macron hangsúlyozta: a tárgyak visszaadása „nem a kulturális javak újranacionalizálása, hanem az egyetemesség megteremtése, a kulturális javakhoz való hozzáférés biztosítása”. Úgy vélte, hogy a külföldi tárgyakat nem szabad egyszerűen eltávolítani Franciaországból. Elengedhetetlen az afrikai partnerekkel való együttműködés – mondta.

A tárgyak visszaszolgáltatásának részeként hét héten belül Maccron fogadja a benini elnököt, Patrice Talont.

Beninben új múzeumot hoznak létre a visszatérő műkincsek számára Franciaország anyagi támogatásával. Párizs tavaly arra tett ígéretet, hogy 35 millió euróval támogatja az abomeyi múzeumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!