Rendkívüli gesztus

2021.09.21. 10:00

Eladományozza Picasso lánya a művész néhány alkotását

A műveket 2022 áprilisában mutatják be a nagyközönségnek.

Portrait du peintre et sculpteur espagnol Pablo Picasso (1881-1973), datée du 3 février 1968. A picture dated 3 February 1968 shows spanish painter and sculptor Pablo Picasso. (Photo by - / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Picasso kilenc alkotását Franciaországnak adományozta a művész lánya, Maya Ruiz-Picasso. A művek 2022-ben kerülnek a párizsi Picasso Múzeum nemzeti gyűjteményébe. Roselyne Bachelot kulturális miniszter szerint ez rendkívüli esemény az ország történetében.

A kilenc alkotás között hat festmény, két szobor, valamint Picassónak egy rajzokat tartalmazó füzete található.

A párizsi Picasso Múzeumban eddig csak egy művet mutattak be a sajtónak az adományból. A kubista festmény 1938-ban készült a kis Mayáról. Az alkotás címe L'enfant a la sucette assis sous une chaise, vagyis Nyalókás gyerek széken ülve. A festő unokája, Olivier Widmaier Picasso meg is erősítette, hogy a festmény édesanyját, Mayát ábrázolja.

Az adományozott gyűjtemény legrégebbi darabja 1895-ben készült, és Picasso apját, Don José Ruizt ábrázolja. Az alkotások értékének összegét nem közölték az adózási titoktartásra hivatkozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!