jövő ősztől

2021.07.10. 09:09

Kinevezték az avignoni fesztivál új igazgatóját

Először nevezett ki külföldi igazgatót a francia kormány a világ leghíresebb színházi találkozójának élére.

Először nevezett ki külföldi igazgatót a francia kormány az avignoni fesztivál élére: Tiago Rodrigues portugál rendező 2022 őszétől vezeti a világ leghíresebb színházi találkozóját.

A vezetőváltást néhány órával azelőtt jelentette be a francia kulturális tárca, hogy a 44 éves portugál alkotó legújabb előadásával megnyílik az idei seregszemle. A Pápák palotájának díszudvarán Csehov Cseresznyéskert című darabjának főszerepét Isabelle Huppert alakítja.

Tiago Rodrigues 2014 óta a lisszaboni Dona Maria II Nemzeti Színház igazgatója, 2022 őszén veszi át az avignoni fesztivál vezetését, az általa összeállított első seregszemle 2023 júliusában lesz – közölte Roselyne Bachelot francia kulturális miniszter.

A jövő nyári műsort még a jelenlegi igazgató, Olivier Py francia rendező állítja össze.

„Ez a világ legszebb színházi fesztiválja (...) és ígérem, minden energiámmal azon leszek, hogy hozzájáruljak a művészi szabadság és a kulturális demokrácia ezen ünnepéhez” – mondta Avignonban tartott sajtótájékoztatóján a kinevezett igazgató.

„Szeretném megköszönni Franciaországnak, ennek a befogadó országnak, sokszínű és nyitott társadalmának, amely oly sok migránst és száműzöttet fogad be és fogadott be, oly sok portugált, köztük az apámat is, aki a diktatúra elől menekült el Portugáliából” – tette hozzá a franciául kiválóan beszélő rendező, aki visszatérő vendége az avignoni fesztiválnak.

A koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt, idén pedig szigorú óvintézkedések mellett rendezik meg a mintegy 700 ezer nézőt vonzó, háromhetes seregszemlét.

Egy dél-afrikai társulat egyébként vasárnap kénytelen volt lemondani részvételét, miután az egyik művész koronavírus-tesztje pozitívnak bizonyult még az indulás előtt.

Franciaországban június 30-án minden járványügyi korlátozást feloldottak, nincs kijárási tilalom, és maszkot sem kötelező viselni, de a kőfallal körülhatárolt avignoni óváros területére csak az orrot és a szájat eltakarva lehet belépni a fesztivál idején várható tömeg miatt. A nézőtereket viszont 100 százalékig meg lehet tölteni, és a városban ingyenes tesztelőállomásokat is felállítottak, valamint otthoni gyorsteszteket is osztogatnak a fesztiválozóknak.

A fesztivál csaknem 65 millió eurós (22,8 milliárd forint) bevételt jelent a dél-franciaországi városnak, ebből a hivatalos In fesztivál 25 millió eurót termel.

Az In keretében 25 helyszínen ötven előadást mutatnak meg, míg a tőle független, de párhuzamosan zajló Off fesztiválon idén mintegy ezer előadást láthatnak az érdeklődők a megszokott 1500-hoz képest.

A kulturális minisztérium jelezte, hogy az egészségbiztonsági előírások miatt ritkított menetrenddel működő színházak támogatást kapnak bevételkieséseik pótlására.

„Még nem tudjuk, hogy lesz az egész, a delta variáns továbbra is fenyeget, de a prefektus mindenre ügyel, és persze maguk a színházak is” – mondta az AFP hírügynökségnek Sébastien Benedetto, az Off rendezvény vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!