magánadományként

2021.05.16. 18:29

Egymillió eurót ajándékozott egy magánszemély a Gutenberg Múzeumnak

Egymillió eurót ajándékozott egy magánszemély a mainzi Gutenberg Múzeumnak, a világ egyik legrégebbi nyomdatechnikai múzeumának.

19 May 2020, Rhineland-Palatinate, Mainz: An employee applies printing ink to a lithographic stone in the print shop of the Gutenberg Museum. From today the museum opens its doors to visitors again. Due to the corona pandemic, the building had been closed since the beginning of March. Photo: Andreas Arnold/dpa (Photo by Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Andreas Arnold

Ez a legnagyobb egyszeri magánadomány az önkormányzati tulajdonban lévő német múzeum történetében. A pénzt célzott vásárlásokra használják fel, hogy vonzóbbá tegyék a könynyomtatás történetét bemutató intézményt.

Az adományozó nem kívánja nyilvánosságra hozni kilétét és nem szabott semmiféle feltételt a pénz felhasználását illetően – közölte a Rajna-parti város önkormányzata és a múzeum.

Az 1900-ban alapított múzeum Mainz leghíresebb fiának, Johannes Gutenbergnek (kb.1400-1468), a mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatás feltalálójának állít emléket. Fő attrakciói közé tartozik a Gutenberg-biblia, a mozgatható betűelemekkel nyomtatott első könyv két példánya.

A tervek szerint 2026-ra új épülettel gazdagodik a mainzi dómmal szemben található múzeum, amely egy későreneszánsz palotában, a város egykori leggazdagabb polgárházában található.

Borítókép: Egy alkalmazott nyomdafestéket használ a Gutenberg Múzeum nyomdájában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!