Gyász

2019.08.01. 07:00

Meghalt Harold Prince 21-szeres Tony-díjas broadwayi rendező

Olyan világhírű musicalek színpadra állítása fűződik a nevéhez, mint Az Operaház fantomja, a Kabaré, az Evita vagy a Hegedűs a háztetőn.

2815315 03/28/2016 American theatrical producer and director Harold Prince during a lecture in Moscow. Evgenya Novozhenina/Sputnik

Forrás: AFP

Fotó: Sputnik

Kilencvenegy éves korában meghalt Harold Prince Broadway-rendező, producer, akinek nevéhez olyan világhírű musicalek színpadra állítása fűződik, mint Az Operaház fantomja, a Kabaré, az Evita vagy a Hegedűs a háztetőn.

Rövid betegség után szerdán halt meg Reykjavíkban – jelentette be Rick Miramontez, Prince szóvivője.

„Az összes modern zenés színház gyakorlatilag mindent neki köszönhet” – méltatta Prince munkásságát Andrew Lloyd Webber.

Az angol musicalszerzőn kívül Harold Prince olyan világhírű zeneszerzőkkel és szövegírókkal dolgozott, mint Leonard Bernstein, Jerry Bock, John Kander és Fred Ebb, valamint Stephen Sondheim.

Gyakran választott rendezésre szokatlan, erőpróbát jelentő darabokat.

Kezdetben producerként dolgozott a Broadwayn, olyan musicaleket segített színpadra vinni, mint a West Side Story vagy a Hegedűs a háztetőn. Később lett olyan zenés darabok rendezője, mint a Kabaré, a Sweeny Todd, az Evita és az Operaház fantomja, utóbbiakért elnyerte az amerikai színházi szakma legmagasabb elismerését, a Tony-díjat.

„A színház arról szól, hogy létrehozzunk valamint. Puszta szerencse, hogy egyes darabjaim ilyen sikeresek voltak” – nyilatkozta egykoron.

Több mint ötven éven át tartó pályafutása alatt Prince 21 Tony-díjat kapott, köztük két különdíjat, egyiket a Hegedűs a háztetőnért, amikor az 1972-ben a Broadway legtöbbet játszott musicalje lett, a másokat 1974-ben a Candide felújításért. A Kennedy Központ elismerését is elnyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!