közös tisztelet

2019.03.23. 17:48

Felavatta Bartók Béla emlékművét a magyar és a lengyel elnök

A magyar zeneszerző mellszobrát Áder János és Andrzej Duda szombaton a lengyelországi Kielcében, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából tartott rendezvények keretében avatta fel.

Kielce, 2019. március 23. Áder János köztársasági elnök (b2) és Andrzej Duda lengyel elnök (b3) megkoszorúzza Bartók Béla felavatott szobrát Kielcében 2019. március 23-án. A magyar államfõ a lengyel-magyar barátság napja alkalmából kétnapos látogatáson tartózkodik Lengyelországban. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A bronzból készített mellszobor a Kielce belvárosában lévő sétányra került. Ebben a fasorban eddig több mint negyven híresség emlékművét állították fel, többek között Marc Chagall és Salvador Dalí festőkét, valamint Igor Sztravinszkij zeneszerzőét.

A két államfő mécsest gyújtott a második világháborúban elesett cserkészek kielcei emlékművénél, és megkoszorúzták a 2010-es szmolenszki légi katasztrófa áldozatainak emléktábláját is.

A Magyarországon és Lengyelországban felváltva, évente rendezett lengyel-magyar barátság napjának előzményei 2006. március 24-re nyúlnak vissza, amikor Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László magyar államfő Győrben felavatta a magyar-lengyel barátság köztéri emlékművét, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol.

Idén számos kulturális társrendezvényt is tartottak Kielcében és országszerte. A lengyel közszolgálati televízió (TVP) szombaton a lengyelországi Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet kezdeményezésére több magyar témájú műsort sugároz. Levetítik a többi között a lengyel-magyar kapcsolatok patrónusaként ismert Felczak professzorról szóló, Beata Netz által rendezett dokumentumfilmet.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök (b2) és Andrzej Duda lengyel elnök (b3) megkoszorúzza Bartók Béla felavatott szobrát Kielcében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!