névadás

2018.10.14. 11:27

Teret kapott Prágában Milos Forman

Az idén áprilisban 86 évesen elhunyt világhírű cseh-amerikai filmrendező, Milos Forman nevét viseli péntektől a prágai Óvárosban álló Intercontinental szálló előtti, eddig névtelen tér.

Czech-born US film director Milos Forman poses on October 9, 2009 in Paris. As a special guest of the 11th European Cinema Festival, Oscar-winning Forman, 77, will present his earlier movies and the most famous ones, like "One Flew Over the Cuckoo's Nest", "Hair" and "Amadeus." AFP PHOTO / MARTIN BUREAU / AFP PHOTO / MARTIN BUREAU

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Martin Bureau

„Prágában ez volt az egyetlen szabad hely, amelynek nincs neve. Minden ilyen terület egyedi hozzáállást igényel, és nekünk úgy tűnt, hogy így méltó emléket állíthatunk Milos Formannak” – mondta Adriana Krnácová, a cseh főváros polgármestere. A polgármester szerint Forman hozzátartozói is üdvözölték a városi önkormányzat döntését.

„A tér elnevezése Milos Formanról segítheti azt a törekvést, hogy ez a terület továbbra is beépítetlen maradjon”

- jelentette ki Krnácová, elismerve, hogy a névadással a tér beépítését szerették volna megakadályozni.

A cseh sajtóban tavaly jelent meg a hír, miszerint irodaházat akarnak építeni a prágai történelmi Óvárosban található téren.

„A névadást azért javasoltam, hogy kimutassam, mit gondolok arról, amit egyesek a térrel terveznek. Nem értek egyet azzal, hogy itt bármi is épüljön” – hangsúlyozta Krnácová.

Az Intercontinental szálló előtti tér a főváros területrendezési terve szerint ugyanis eddig beépíthető területnek minősült. A beépítési tervekre azonban a belvárosi önkormányzat, a sajtó és a közvélemény is elutasítással és bírálatokkal reagált.

Forman, aki Prága díszpolgára, a fővárostól keletre fekvő Cáslav kisvárosban született, de élete és alkotásai leginkább a fővároshoz fűzik.

A hatvanas évek elején Prágában végezte el a színművészeti főiskolát (FAMU), és első, egész estés játékfilmje, a Fekete Péter szintén a cseh fővárosban játszódik.

Milos Forman, aki az 1968-as prágai tavasz erőszakos letörése után távozott Csehszlovákiából az Egyesült Államokba, jórészt Prágában forgatta 1984-ben bemutatott Amadeus című filmjét is, amely nyolc Oscar-díjat kapott. Alkotásai Magyarországon is ismertek és népszerűek.

A világhírű filmrendező háromszor nősült. Első házasságából származó két fia, Petr és Matej színházzal foglalkoznak és Prágában élnek.

Borítókép: Milos Forman 2009-ben, Párizsban

AFP/Martin Bureau

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!