vendégeket is fogad majd

2017.12.07. 22:08

Visszanyerheti eredeti pompáját Rákóczi Ferenc szülőhelye

A borsi kastély felújítását a magyar kormány 800 millió forinttal támogatja.

Borsi, 2017. március 26. II. Rákóczi Ferenc mellszobra a fejedelem szülőháza, a felújításra váró Rákóczi-kastély előtt a születésének 341. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség napján a szlovákiai Borsiban 2017. március 26-án. Az Országgyűlés 2015. március 17-én II. Rákóczi Ferenc emléknapjává nyilvánította március 27-ét, Erdély és Magyarország fejedelmének, a Rákóczi-szabadságharc vezetőjének születésnapját. MTI Fotó: Vajda János

A támogatási szerződést várhatóan még a napokban aláírják, a két részből álló beruházás első ütemét, az épület teljes felújítását fedezi a hazai forrásból származó 800 millió forint – mondta Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára.

Szeretnék úgy rendbe hozni a felvidéki településen található kastélyt, ahogyan egykor, a fejedelem korában kinézett.

A későbbiekben olyan konstrukciót szeretnének kitalálni, amely önfenntartóvá teszi a létesítményt; így a tervek szerint a kastélynak szállás és vendégfogadási funkciója lehet.

A teljes program becsült összköltsége másfél milliárd forint – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A támogatást a külhoni magyar területek magyar épített örökségének megóvásával foglalkozó Teleki László Alapítvány kapja meg, ők használják fel és kötik meg a szükséges szerződéseket.

Latorcai Csaba elmondta azt is, hogy a ma Szlovákia területén található kastély nemzetpolitikai szempontból és a felvidéki magyarság identitásának megőrzésében egyaránt kiemelkedő épület, a magyar kormány ezért tartja fontosnak, hogy jelentős összeggel támogassa annak felújítását és hasznosítását.

Borítókép: Rákóczi mellszobra a kastély kertjében. MTI /Vajda János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!