Krimi

2021.10.02. 07:57

Halálos balesetet okozott a járdán hagyott e-roller

A szanaszét hagyott rollerek nemcsak bosszantóak, hanem veszélyesek is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A baleset vasárnap este történt Svédországban, a Stockholmtól 100 km-re nyugatra fekvő Västerås városában.

A The Local helyi internetes portál írása szerint egy nyolcvanas éveiben járó férfi vesztette életét, miután kerékpárjával egy dombról lefelé haladva beleütközött egy kerékpárúton hagyott elektromos rollerbe.

A rendőrség halálos közúti baleset okozása miatt hivatalból indított eljárást.

A Ripost megtudta: a vizsgálat során megkeresik azt a céget, amely a robogót üzemelteti, és a cégen keresztül igyekeznek megállapítani, ki hagyhatta ott az úton a rollert.

Nem ez az első e-rolleres tragédia Svédországban, 2019. februárjában egy fiatalember halálozott el, amikor e-rolleren haladva egy autóval ütközött. Ez után az eset után Stockholm pénzbírságot vezetett be azokkal a cégekkel, vállalkozásokkal, üzemeltetőkkel szemben, melyek gazdátlan e-rollereit a főváros közlekedési felügyelőinek kell az útról eltávolítaniuk. A bírság összege minden egyes alkalommal 250 euró (azaz kb. 90.000.-Ft).

A közösségi használatú járművekkel általában az a gond, hogy nincs igazi gazdájuk (csak tulajdonosuk van). Így van ez a kerékpárokkal és az e-rollerekkel egyaránt. Éppen ezért gyakori látvány, hogy ha valaki megérkezik a céljához, vagy lemerül az aksi, akkor a bérelhető e-rollert otthagyják a járdán, vagy az út szélén, ahol leszálltak róla. Márpedig ezek az otthagyott járgányok – amellett, hogy bosszantóak, és kerülgetni kell őket – rendkívül veszélyesek lehetnek.

Magyarországon is elterjedt ez a közlekedési eszköz és sokszor okoz problémát a szabálytalanul leparkolt roller vagy a szabálytalan roller-használó. Hiába szerepel a bérbeadó cég szabályzatában, hogy csak úgy szabad leparkolni a járműveket, hogy az mások közlekedését ne zavarja, van, aki a buszmegállóban hagyja ott az e-rollert a le- és felszállók legnagyobb bosszúságára, de az is előfordult, hogy valaki a villamossíneken hagyta. Éppen ezért várhatóan a jövőben módosítják a KRESZ-t, reagálva az új jelenségre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!