Hatástalan lépések

2023.01.16. 16:25

A szankciók ellenére tovább nőtt az olaj- és gázeladásból származó orosz költségvetési bevétel

Az adatokból jól látszik, nem sokat érnek az Oroszország elleni szankciók, Guy Verhofstadt mégis újabbakért kiált.

Olajplatform a Kaszpi-tengeren

Forrás: AFP

Fotó: MIKHAIL MORDASOV

Az olaj- és gázeladásból származó orosz költségvetési bevétel 28 százalékkal nőtt tavaly

Az olaj- és gázeladásból származó orosz költségvetési bevételek tavaly 28 százalékkal, 2500 milliárd rubellel (36,71 milliárd dollárral, 1 rubel=5,43 forint) emelkedtek a megelőző évhez képest - közölte az energetikáért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn.

Az Alekszandr Novak által ismertetett adatok szerint Oroszország olajtermelése tavaly 10 millió tonnával (2 százalékkal), 535 millió tonnára nőtt, miközben az olajexport 7 százalékkal bővült.

Az orosz vámszolgálat kimutatásai szerint Oroszország 2021-ben 229,9 millió tonna kőolajat exportált, összesen 110,1 milliárd dollár értékben, 2020-ban pedig 238,6 millió tonna kőolajat adott el külföldön.

A miniszterelnök-helyettes pontos adatok ismertetése nélkül azt mondta, hogy tavaly csökkent a vezetékes gázexport, ugyanakkor bővült a cseppfolyósított földgáz (LNG) termelése és exportja. Alekszandr Novak elmondta még, hogy Oroszország rekordmennyiségű, 15,5 milliárd köbméter földgázt szállított tavaly Kínának a Szibéria Ereje gázvezetéken.

Guy Verhofstadt belga EP-képviselő a szombati dnyiprói támadás után Twitter-oldalán azt írta: 

A mai [szombati] orosz terrortámadás után hagyjunk fel a fokozatos szankciókkal, és lépjünk fel egy csomagban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!