Negatív hatások

2022.09.17. 11:11

A vártnál gyengébb lehet az európai almatermés

A rendkívül meleg, aszályos nyár nem tett jót az ültetvényeknek, az európai alma egy része kisebb és gyengébb minőségű lett a rendkívüli időjárás miatt.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: oleksboiko

A WAPA (World Apple and Pear Association, Alma- és Körte Világszövetség) 90 ezer tonnával csökkentette az európai almatermésre vonatkozó előrejelzését - írta a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A szervezet a honlapján olvasható összefoglalója szerint 12,076 millió tonna lehet a kontinens almatermése, miután a legtöbb európai ország augusztusban lefelé korrigálta a becsléseit. A visszaesést részben a magas termelési költségek okozták, az áram drágulása ugyanis megfizethetetlenné tette a tárolást, így sokan lemondtak a betakarításról.

Hozzátették, hogy a munkaerőhiány már a járvány előtt súlyos gondot jelentett, de most azok is bajba kerültek, akik eddig ukrán idénymunkásokat dolgoztattak.

A közlemény szerint a rendkívül meleg, aszályos nyár sem tett jót az ültetvényeknek, az európai alma egy része kisebb és gyengébb minőségű lett a rendkívüli időjárás miatt. A kihívások rontják a gazdaságok versenyképességét, több országban a túlélésük is veszélybe került - írták.

A szervezet korábbi közleménye szerint a kontinens államainak többségéhez hasonlóan Magyarországon sem jók a kilátások, 300-350 ezer tonnával az utóbbi 10 év leggyengébb almatermése várható. Belföldön tavaly 520 ezer tonna almát takarítottak be. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján csak 2011-ben volt az ideinél is gyengébb, 300 ezer tonna alatti a termés, míg az évtized rekordja 2014-ben csaknem 780 ezer tonnával dőlt meg.

 A 2022-es európai becslés ugyanakkor nem számít gyengének, hiszen csaknem azonos a tavalyi termésmennyiséggel, és majdnem 10 százalékkal haladja meg az utóbbi 3 év átlagát - írta a WAPA előző becslésének ismertetésekor a FruitVeb.

Címkék#almatermés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!