Helyzet

2022.08.02. 14:33

Luxus lesz a fűtés Németországban?

Idén megduplázódtak az árak, és újabb emelés jön októberben.

Az Európai Unió legalább 15 százalékkal csökkentené a gázfogyasztást, Németországnak pedig valószínűleg még ennél is többet kell spórolnia, miközben a régió próbálja elhagyni az orosz gázt az ukrajnai háború miatt. A nyugat-európai országban a háztartások több mint fele gázzal fűt, így sokaknak hozott már kellemetlen levelet a posta, ahogyan a közüzemi társaságok elkezdték áthárítani a megemelkedett költségeket az ügyfeleikre - írja a Világgazdaság.

Az árak több mint kétszeresére nőttek tavaly év vége óta, kilowattóránként 0,13 euróra. Egyes beszállítók még ennél is magasabb árakkal számolnak, a Vattenfall energiaóriás például kilowattóránként 0,25 eurót számít fel új ügyfeleinek Berlinben.

Októbertől pedig még tovább emelkednek a költségek, a gázfogyasztóknak kilowattóránként 0,05 eurós „szolidaritási illetéket” kell fizetniük. A pénz célja az orosz megszorítások által érintett gázimportőrök támogatása, akiknek ezután máshonnan kell drágább gázt vásárolniuk.

08 July 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Rostock: An unpressurized hot water storage tank is located on the premises of the Rostock public utility company on the Warnow River. The storage tank is 94 meters high in total, 56 meters are visible above the ground. In it, 45,000 tons of water from the neighboring gas-steam turbine plant are heated to up to 98 degrees Celsius, which in turn serves as a heat source for heating water for the district heating and hot water supply. Photo: Jens B¸ttner/dpa (Photo by JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Jens Büttner / DPA Picture-Alliance via AFP

Németországban egy átlagos négyfős háztartás egy 100 négyzetméteres lakásban évente körülbelül 18 ezer kilowattórát használ.

Tavaly ezért 1080 eurót (436 169 forintot) kellett fizetni, a jelenlegi árakon azonban ugyanez a fogyasztás már 3240 euróba (1 308 508 forintba) kerül, ami egy átlagos havi jövedelemnek felel meg. 

Robert Habeck gazdasági miniszter, akinek népszerűsége egyre növekszik az ukrajnai háború kitörése óta, azt mondta, hogy további intézkedéseket kell hozni, amelyek enyhítenék az alacsony jövedelmű háztartásokra nehezedő nyomást, hogy a hozzáadott illeték és a megemelkedett költségek ellenére is a szegénységi küszöb felett tudjanak maradni.

Bonyolult elszakadni a gáztól

A nyári rekordhőmérséklet miatt a legtöbb háztartásban még ki van kapcsolva a fűtés, azonban mivel már csak néhány hónap van hátra télig, a lakosokban elkezdett tudatosulni, hogy nehéz tél előtt állnak. 

A hordozható radiátorokat és az elektromos fűtőtesteket már elkapkodták a boltok polcairól, felvásárolták az összes tűzifát, emellett hiány van például az árammal működő hőszivattyúkból, a szakemberek naptára pedig teljesen betelt, mivel hirtelen mindenki egyszerre szerette volna fejleszteni, korszerűsíteni fűtési rendszerét.  

14 July 2022, Brandenburg, Sauen: Monique M¸ller, district forester from the August Bier Foundation, fetches firewood from a camp. The demand for firewood is currently attracting many people in Brandenburg to the forests. In Berlin, there has generally been a steady increase in demand for firewood over the past few years at the four forestry offices in the city, she says. Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Patrick Pleul/ / DPA Picture-Alliance via AFP

A technikusok fel is hívták a fogyasztók figyelmét, hogy még ha akár minden háztartás is áttérne valamilyen energiahatékony, nem gázzal működő fűtési rendszerre, a helyi hálózatok túlterhelődhetnek a hideg napokon, mivel nem erre tervezték őket.

Hannover jár az élen a takarékosságban

Habeck hónapok óta energiatakarékosságra szólítja fel a polgárokat. Bár a villamos energia több mint 40 százaléka szél- és napenergiából származik, 14 százalékát még mindig gázzal állítják elő.

Alsó-Szászország fővárosa, Hannover volt az egyik első német település, amely átfogó energiatakarékossági tervet mutatott be. A következő fűtési időszakban az önkormányzati épületekben a szobahőmérséklet maximum 20 fok, a műszaki és raktárhelyiségekben pedig 10 és 15 fok között lehet. Továbbá lekapcsolják a látványosságok megvilágítását, valamint elzárják a nyilvános szökőkutakat, akárcsak a meleg vizet az uszodák és a tornatermek zuhanyzóiban.

Hogyan lehet ellenőrizni vagy korlátozni a fogyasztókat?

A magánháztartások Németország teljes gázfogyasztásának közel harmadát adják, így a Deutsche Welle hírportál szerint nehéz lesz korlátozó intézkedéseket előírni, mivel a lakosokat törvény védi.

A gazdasági miniszter így csak javasolni tudta, hogy rövidebb ideig fürödjenek hidegebb vízzel, ne fűtsék annyira a lakásokat, valamint esetlegesen az otthoni medencék vizét se melegítsék fel. Ugyanakkor megjegyezte, hogy kötelező jelleggel mindezt nem tudja előírni, mert nehéz lenne ellenőrizni.

Nem hiszem, hogy a rendőrség felkeresi a medencetulajdonosokat, hogy megmérje a víz hőmérsékletét– mondta Habeck.

18 July 2022, Brandenburg, Michendorf: An approximately 1400-square-meter convertible greenhouse has been built at the Langerwisch Rose Estate with EU funding. It is equipped with energy-efficient underfloor heating and irrigation with computer and sensor technology. In the convertible greenhouse, both the roof and the standing wall areas can be opened so that conditions are similar to those in the open air when the weather is fine. Photo: Jens Kalaene/dpa (Photo by JENS KALAENE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Jens Kalaene / DPA Picture-Alliance via AFP

A német hírportál birtokába került levélben egy 41 közgazdászból álló tudományos tanácsadó testület figyelmeztette Habecket, hogy tanácsai nem sok eredményt hozhatnak.

A magas gázár a leghatékonyabb ösztönző a fogyasztás korlátozására. Ha a cégek és a háztartások tudják, hogy fix áron szállítják nekik a gázt, semmi kedvük nem lesz takarékoskodni– áll a levélben.

Ehelyett a testület azt javasolta, hogy a gázpiacot úgy szabályozzák, hogy a fogyasztók az előző évi fogyasztásuk bizonyos százalékát hatósági áron kapják meg, az ezen felüli fogyasztásért pedig lényegesen magasabb árat fizessenek, ami miatt már elgondolkoznak a takarékoskodáson.

Zavargások is lehetnek ősszel

Mivel a Covid–19-járvány újabb variánsainak terjedése várható ősszel, sok vállalat ösztönözheti az alkalmazottakat, hogy ismét otthonról dolgozzanak. 

A tanulmányok szerint az üres, fűtetlen irodaházak 5 százalékos energiamegtakarítást jelenthetnek.

Viszont így a munkavállalók további támogatást kérhetnek a vállalatoktól, mivel az otthoni munkavégzés miatt tovább emelkedhet a rezsiköltségük.

Olaf Scholz kancellár pedig arra figyelmeztetett, hogy akár zavargások is kitörhetnek, ha a németek téli fűtésszámlái hirtelen és drasztikusan megemelkednek, így a kormány próbál megtenni minden tőle telhetőt – nyilatkozta az ARD közszolgálati műsorszolgáltatónak adott közelmúltbeli interjújában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!