Energiaválság

2022.07.20. 13:24

Újraindul a gázszállítás az Északi Áramlat 1-en

 Az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztüli orosz gázáramlás a tervezett karbantartás befejezése után csütörtökön időben újraindul – közölte a Reuters hírügynökséggel két, az exportterveket ismerő forrás – írja a Világgazdaság.

Az Északi Áramlaton keresztül korábban leállították a szállításokat a terveknek megfelelően a rendes évi karbantartási munkák miatt. A munkálatok július 21-ig tartanak. Ez alatt a tíz nap alatt nem szállítanak gázt a vezetéken keresztül Németországba. 

Európa attól tartott, hogy Oroszország a karbantartás befejeztével nem indítja újra a gázszállítást, ami tovább súlyosbítaná a kontinens energiaválságát.

A kérdés érzékenysége miatt névtelenül nyilatkozó források azt mondták a Reutersnek, hogy 

a vezetéken való szállítás várhatóan időben újraindul, de kevesebb, mint napi 160 millió köbméter kapacitással.

A Kreml által irányított energiaóriás, a Gazprom a múlt hónapban 40 százalékra csökkentette az útvonalon keresztüli gázexportot, arra hivatkozva, hogy késik a Siemens Energy Kanadában szervizelt turbinája. A hírügynökség forrása szerint a Gazprom visszatér a július 11-e előtt látott gázszállítás szintjére.

Borítókép: Kompresszorállomás a Szibériából Európába földgázt szállító Yamal-vezeték németországi szakaszán, a lengyel határ mentén fekvõ Mallnowban 2022. július 11-én / MTI / EPA / Filip Singer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!