Pánikhangulat

2022.07.18. 10:23

Elfogyott a mustár Franciaországban

Hiány volt a maszkól és a csipből is, majd hiánycikk lett a napraforgóolaj, most pedig még súlyosabb hiány fenyegeti a franciákat, elfogyhat a mustár.

A Financial Times tudósítója a hírek hallatán felkereste a helyi Monoprix szupermarketet, és megdöbbenve tapasztalta, hogy tényleg nincs mustár a polcokon. A sarki fűszeresnél tovább fokozódott a pánik, ugyanis kétféle mustár volt ugyan, de az egyik a sárga dobozos angol Colman’s, a másik pedig egy édes-savanyú, mézzel kevert termék, szóval egyik sem az igazi francia mustár. A legnépszerűbb helyi márkák, az Amora és a Maille hiánycikkek (mindkettőt az Unilever gyártja, ahogy a Colman’st is) - írja a Világgazdaság.

A legnagyobb burgundiai mustárgyártókat három súlyos csapás is érte: drasztikusan csökkent a Brassica juncea mustármag-ellátás, amelyből a híres barna dijoni mustárt készítik. Először is tragikusan rossz volt a termés Burgundiában és a másik nagy termelő államban Kanadában. Az 

Észak-Amerikát sújtó hőhullám gyakorlatilag megfelezte a kanadai exportot, ahonnan a francia import 80 százaléka érkezik.

 Az orosz–ukrán háború egy másik nagy szállítótól érkező készleteket nullázta le. Harmadjára pedig a fejét újra felütő koronavírus-járvány ismét logisztikai nehézségeket okoz, főleg az Ázsiából érkező ellátmányokat érintve.  

Az alapanyag nagykereskedelmi ára duplájára-triplájára emelkedett. A kiskereskedelmi árak tavaly 10 százalékkal nőttek. Luc Vandermaesen, a Reine de Dijon, az egyik legnagyobb mustárcég ügyvezetője szerint a lakosságot egyelőre kevésbé sújtotta pénzügyi szempontból a helyzet, mivel egy átlag francia mindössze 4,8 eurót költ a sárga krémre egy évben. Hosszabb távon azonban érzékenyen érintheti a francia gasztronómiát, hiszen kulcsfontosságú alapanyagról van szó. Bertrand Chauveau, egy párizsi séf szerint a mustár nem csak a salátaöntetek nélkülözhetetlen összetevője, de a számtalan fogás mellé feltálalt remoulade mártás sem az igazi nélküle. „Alapvető fontosságú a francia konyha számára, ettől lesz sárga a majonéz” – magyarázza Chauveau.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!