Felfoghatatlan összeg

2022.02.03. 06:00

Minden rekordot megdöntött az amerikai államadósság

Január végén az Egyesült Államok államadósságának összege rekordszintre, 30,01 ezer milliárd dollárra emelkedett – áll az amerikai pénzügyminisztérium jelentésében.

Két év alatt 7 ezer milliárd dollárral nőtt az amerikai államadósság, elsősorban olyan hitelfelvételek miatt, amelyek célja a gazdasági kilábalás támogatása volt a koronavírus-járvány okozta recesszióból.

Michael A. Peterson, a Peter G. Peterson Foundation vezérigazgatója azt mondta, hogy ha a jelenlegi ütemben nő tovább az államadósság, akkor 2050-ben minden adóban beszedett dollárból 50 centet kell majd kamatra kell fizetni.

Elemzők rámutattak arra, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed idén öt kamatemelést is  végrehajthat és ezzel a kamatszint 1-1,25 százalékra nőhet az év végére, ami megdrágítja majd az államadósság finanszírozását is.

Az amerikai kongresszus december közepén engedélyezte, hogy a kormány 2500 milliárd dollárral, 31,4 ezer milliárd dollárra emelhesse meg az adósságplafont, 

és ezzel elhárította annak veszélyét, hogy a kormány fizetésképtelenné váljon. Előzőleg az amerikai pénzügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy az adósságplafon megemelése híján a kormány igen rövid időn belül kifogyhat a pénzből. Megfigyelők szerint a világ legnagyobb gazdaságának fizetésképtelensége globális pénzügyi válságot és gazdasági visszaesést idézhetett volna elő.

Borítókép: A Federal Reserve washingtoni épülete 2021. március 19-én AFP / Daniel SLIM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!