statisztika

2020.12.05. 07:16

Novemberben is csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben

A vártnál is nagyobb mértékben csökkentek a fogyasztói árak éves összevetésben novemberben az euróövezetben, ami főleg az energiaárak zuhanására vezethető vissza.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) előzetes adatai szerint novemberben 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában. Már a negyedik egymást követő hónapban mértek csökkenést, augusztusban 0,2 százalékosat, szeptemberben és októberben pedig egyaránt 0,3 százalékosat.

Elemzők valamivel kedvezőbb adatra, 0,2 százalékos mérséklődésre számítottak.

Novemberben is az energiaárak húzták lefelé az euróövezeti inflációt. Éves összevetésben 8,4 százalékkal csökkentek az energiaárak, míg az előző két hónap mindegyikében 8,2 százalékkal estek.

Az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékek ára viszont 1,9 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 0,6 százalékkal nőtt novemberben.

Az energiaárakat nem számolva 0,6 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak novemberben, csakúgy mint októberben. A gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció 0,2 százalék volt. Elemzők is 0,2 százalékos maginflációra számítottak a szeptemberben és októberben mért 0,1 százalék után.

Havi összevetésben 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben novemberben.

Az energiaárakat nem számolva ugyancsak 0,3 százalékkal csökkent a fogyasztói árak szintje, míg az energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat sem tartalmazó maginfláció 0,5 százalékkal esett. Az energiaárak 0,2 százalékkal csökkentek októberhez képest.

A végleges adatsort december 17-én hozza nyilvánosságra az Eurostat.

Az Európai Központi Bank elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon. Legutóbb 2018 októberében állt 2 százalék fölött az éves infláció az euróövezetben. Idén januárban volt a legerősebb az ütem, éves összehasonlításban 1,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!