jogerősen

2020.01.07. 13:36

Hat és fél év börtönre ítéltek egy koszovói kábítószercsempészt Szegeden

Jogerősen hat és fél év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla kedden egy koszovói és bosznia-hercegovinai kettős állampolgárságú férfit, aki több mint 17 kiló marihuánát próbált Magyarországon keresztül Bécsbe csempészni 2018 nyarán.

A bíróság – helybenhagyva a Szegedi Törvényszék elsőfokú ítéletét – különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit, és a szabadságvesztés kiszabása mellett hét évre kiutasította Magyarország területéről.

A 38 éves, albán anyanyelvű, bosznia-hercegovinai és koszovói kettős állampolgárságú férfi korábban nemzetközi humanitárius szervezetek felkérésére Boszniában drogprevenciós előadásokat tartott fiataloknak. 2018 augusztusában állapodott meg macedón megbízóival abban, hogy autójával kábítószert szállít Koszovóból Magyarországon át Bécsbe, amiért ötezer eurót fog kapni.

A vádlott gépkocsiját átalakították, üregeket alakítottak ki, ezeket belülről hang-, rezgés- és hőszigetelő fóliával beburkolták. A két rejtekhely együttes térfogata így mintegy 140 liter lett. Az autóban a férfi augusztus 10-én egy mitrovicai benzinkútnál 38 csomagban összesen 17,1 kilogramm kábítószert rejtett el.

A férfi másnap este jelentkezett belépésre a röszkei határátkelőnél, ahol a tételes vámvizsgálat során megtalálták az elrejtett kábítószert. A szakértői vélemény szerint a drogszállítmány hatóanyag-tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határának csaknem kétszerese volt.

A vádlott beismerő vallomást tett, arra hivatkozott, hogy édesapja életmentő műtétje miatt volt szüksége pénzre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!