felesleges adó

2019.11.22. 16:06

Egymilliárdnál többen fognak repülni az idén Európában

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség ezzel együtt azt ígéri, 2050-re a 2005-ös szint felére csökkentik majd a károsanyag-kibocsátást.

Ünnepelni kell a légiközlekedést, nem szégyellni, hiszen 1 milliárdnál többen fognak repülni az idén Európában; soha ennyien nem utaztak repülővel korábban, és a világ városainak összeköttetése sem volt olyan jó, mint most – mondta Alexandre de Juniac, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) elnök-vezérigazgatója a szervezet Berlinben tartott, Wings of Change nevű konferenciáján kedden.

Az európai légiközlekedés kihívásairól szóló összejövetelen a vezérigazgató a Svédországból indult „flightshame” mozgalomra reagált, amelynek lényege, hogy ne a repülést, hanem a vasúti közlekedést válasszák az utasok és szégyelljék magukat azok, akik repülnek. Alexandre de Juniac szerint csak Európában idén 1 milliárdnál is többen fognak repülni és biztosak abban, hogy a legjobb úton haladnak az iparág emissziójának csökkentésében is, mivel több mint tíz éve foglalkoznak a kérdéssel. Mint mondta, 1989, a berlini fal leomlása óta felére csökkent a repülőgépek szén-dioxid-kibocsátása és vállalásuk szerint 2050-re a 2005-ös szint felére csökkentik majd a károsanyag-kibocsátást.

A vezérigazgató a francia és német kormányok repülőjegy után beszedett környezetvédelmi adójának emelésével kapcsolatban aggodalmának adott hangot, mondván ezeket az adókat soha nem arra fordítják, amire kellene.

Az IATA azt várja a kormányoktól, hogy az alternatív, fenntartható forrásból származó üzemanyagok gyártását és elérhetőségét támogassák, mert ez a fajta üzemanyag akár 80 százalékkal képes csökkenteni a károsanyag-kibocsátást.

Carsten Spohr, a Lufthansa-csoport vezérigazgatója ehhez kapcsolódva hangsúlyozta: nem azt bánja, hogy a korábbi szint sokszorosára nő egyes államokban a környezetvédelmi adó, hanem azt, hogy ebből semennyit nem forgatnak vissza az iparágba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!