10 százalék körül

2019.09.16. 06:09

Jelentősen emelkedett az olaj ára a Szaúd-Arábiát ért dróntámadások után

Jelentősen megemelkedtek az olajárak a hétfői piaci nyitáskor a szaúdi Aramco cég létesítményei ellen a hét végén végrehajtott dróntámadások után, amelyek visszavetették a kitermelést az olajországban.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 67,28 dollárra emelkedett az ázsiai piacokon, 11 százaléknyit a pénteki záráshoz képest. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára szintén 10 százalékot meghaladó mértékben, hordónként 60,60 dollárra nőtt. Közvetlenül nyitás után mindkét típus ára magasabban is állt.

A szaúdi olajkitermelés átmenetileg több mint a felére csökkent, miután a jemeni húszi lázadók szombaton dróntámadásokat intéztek két szaúdi olajterminál ellen. Világszinten ez 5 százalékos ideiglenes kínálatcsökkenést jelent.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap este már bejelentette, hogy mivel a Szaúd-Arábia elleni támadásnak hatása lesz az olajárakra, felhatalmazta az energetikai tárcát és az illetékes hivatalokat az amerikai stratégiai olajtartalék (SPR) megnyitására szükség esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!