kölcsönös előnyök

2019.06.25. 12:06

Vasárnap aláírják az EU és Vietnam közti szabadkereskedelmi egyezményt

Csaknem teljesen megszűnnek a vámok a felek között.

Az egyezmény a kétoldalú árukereskedelem vámterheinek csaknem teljes, progresszív módon történő lebontásával jár majd.

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács kedden jóváhagyta a dokumentum aláírását, amely Hanoiban lesz, az EU részéről Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos, illetve Stefan-Radu Oprea, a tanács soros elnökségét betöltő Románia illetékes minisztere lesz jelen.

Az Európai Bizottság közleménye szerint

a szerződés rendkívül előnyös az uniós és vietnami vállalatok, fogyasztók és munkavállalók számára, miközben maximálisan tiszteletben tartja a munkajogi és környezetvédelmi előírásokat.

Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke rámutatott, hogy Szingapúr után Vietnam a második délkelet-ázsiai ország, amellyel az EU hasonló megállapodást köt, és ez megnyithatja az utat a két régió közötti még szorosabb együttműködés előtt.

„Az aláírás politikai nyilatkozat is a nyitott, tisztességes és szabályalapú kereskedelmi rendszer melletti kiállásról” – hangsúlyozta.

A hatályba lépéshez az aláírást követően a szabadkereskedelmi szerződést még hivatalosan is jóvá kell hagynia az EU két társjogalkotó intézményének, az Európai Parlamentnek és a tagállami kormányok tanácsának. A beruházásvédelmi megállapodás ratifikáció külön eljárásban történik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!