déli finomság

2019.04.03. 13:46

Erdélyi magyar vállalkozó látja el banánnal fél Romániát

Az Eurobananas Kft. jóvoltából évi 25 ezer tonna banán kerül a romániai áruházakba, zöme a Karib-tengeri Guadalupe és Martinique szigetekről. 2018-ban körülbelül 200 millió euró értékben vásároltak a román vásárlók déligyümölcsöt.

Forrás: Shutterstock

A népszerűségi listát a banán vezeti, megelőzve a narancsot, a grapefruitot és a kiwit. A Romániában értékesített banán mennyisége egy év alatt megkétszereződött – írja hírösszefoglalójában a V4 Agency.

„A banán minden évszakban fogy, a kereslet télen a legnagyobb”

- nyilatkozta a Mediafax román hírügynökségnek az Ilfovban bejegyzett kft. ügyvezető tulajdonosa, Sükösd János.

Az eladott banánmennyiség egy része nem a hazai vásárlók kosarába került, Románia ugyanis nem csupán importál banánt, hanem exportőrként is elég jelentős. Románia nem az egyetlen mérsékelt égövi ország, amely trópusi gyümölcsök exportőreként van jelen a világpiacon. Tavalyelőtt Romániába Lengyelországból érkezett a legtöbb, 21 millió euró értékű banán.

A vezető hazai banánimportőr az Ilfov megyében bejegyzett Eurobananas Kft., amelynek tulajdonosa a marosvásárhelyi Sükösd János. A cég marosvásárhelyi és a Bukarest melletti Popesti-Leordeni községben található raktáraiba havi 100 kamion érkezik, egyenként 22 tonna rakománnyal. Ez éves szinten közel 25 ezer tonnát jelent, vagyis az Eurobananas részesedése a teljes importból hozzávetőleg 18 százalék.

Tavaly a cég forgalma 10 százalékkal nőtt, és a tulajdonos idén is növekedésre számít, amelynek mértékét 5-10 százalékra saccolja.

„A banán minden évszakban fogy, a kereslet télen a legnagyobb. A hazai vásárlóknak nem számít a gyümölcs származási helye vagy a márkája, kizárólag az ár érdekli, azt vásárolja, ami egy lejjel olcsóbb” – nyilatkozta Sükösd János.

Zölden szállítják, raktáron érlelik

Az erdélyi üzletember és családja 17 éve foglalkozik zöldség- és gyümölcskereskedelemmel, kizárólag banánnal pedig 2014 óta. Az Eurobananas számos országból importálja a déligyümölcsöt, köztük Equadorból, Costa Ricából, Kolumbiából, Elefántcsontpartról, Kamerunból, Ghánából, a Fülöp-szigetekről. A legnagyobb mennyiséget pedig Franciaországból, pontosabban annak tengeren túli területeiről, Guadalupe és Martinique szigetéről.

Leginkább Cavendish banánt importálnak, amit a termelők teljesen éretlenül szednek le, és zölden kerül az Eurobananas érlelőibe. A gyümölcsöt 13-14 fokon tárolják és etiléngázzal érlelik 18 fokos hőmérsékleten. Négy-öt hétig is tárolható anélkül, hogy romlana a minősége, ezért az érlelési folyamatot a kereslet alakulásához lehet igazítani. A Cavendish banán a kereskedelmi forgalom 99 százalékát adja.

A cég árbevétele 2014-ben még csak 50 millió lej volt, tavaly azonban már 170 millió. „A teljes nyereséget a raktárakba és a járműparkba fektettük” – mondta Sükösd János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!