kedvező árak

2018.08.09. 07:07

Jó lesz az almatermés idén

Európában és Magyarországon kedvezett az időjárás az almának, a legnagyobbnak számító kínai piacon azonban visszaesés várható a tavaszi fagy miatt.

Csorvás, 2017. szeptember 27. Nő szedi a Golden almát a csorvási Hunapfel 23 hektáros gyümölcsfa ültetvényén 2017. szeptember 27-én. Az ültetvényen hatvan embernek adnak munkát a várhatóan 800 tonna gyümölcs leszüretelésének idején. Az idén igen jó minőségű termést külföldre és belföldre egyaránt értékesítik. MTI Fotó: Lehoczky Péter

Forrás: MTI

Fotó: Lehoczky Péter

Jó almatermés várható Európában és Magyarországon is – mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Tervtanács alelnöke a Világgazdaságnak és közölte: belföldön a szokásos 550-600 ezer tonnát lényegesen meghaladó, 700-750 ezer tonnás termés várható, aminek 30 százaléka lesz étkezési alma.

A lap csütörtöki számában elmondta, az év nemcsak abban különbözik a tavalyitól, hogy az európai termés 80 százalékát adó Európai Unióban a tavalyi 9,3 millió tonna után 2018-ban várhatóan 12,5-13 millió tonna almát szüretelhetnek, hanem abban is, hogy az alma világpiacán meghatározó Kínában jelentős terméskiesés várható.

A kínai alma súlyát jól jelzi, hogy világ almatermelésének elmúlt 15 éves növekedését gyakorlatilag a kínai termelés emelkedése adta, s egy átlagos évben a 80 millió tonna körüli termés felét Kínában szüretelik. A második legnagyobb termelő az Egyesült Államok 5-6 millió tonnával, a harmadik pedig Lengyelország 4-4,5 millió tonnával.

Az európai étkezési alma piacára sem a kínai, sem az amerikai termés nem hat, de az almasűrítmény-árakra a kínai termelés befolyással van – mondta Apáti Ferenc. Hozzátette, a nagy területet sújtó tavaszi fagyhullám és az aszály miatt a vártnál gyengébb termés lesz Kínában, pontos számok ugyan még nem ismertek, de ha csak 10 százalékos lesz a kiesés, az is négymillió tonna lesz.

Az alelnök kifejtette, miután már néhány hónapja látszott, hogy idén jó lesz az európai termés, a sűrítményárak a kilónkénti 1,6 eurós szintről 1,2 euróra estek, ami még mindig lényegesen magasabb, mint a tavalyi árrobbanás előtti 0,8 euró volt. A sűrítményáraknak tartást adhat az is, hogy a tavalyi hiányhelyzet miatt nincsenek jelentős készletek, illetve az, hogy a múlt hét végén nagy gazdademonstrációkat tartottak Lengyelországban, s az információk szerint ennek eredményeként a lengyel léüzemek 25 forintnak megfelelő kilónkénti felvásárlási árral indítják a szezont, ami a magyarországi árakat is feljebb húzhatja nettó 27-28 forintra.

Borítókép: Golden alma szüretelése a csorvási Hunapfel 23 hektáros gyümölcsfa ültetvényén

Forrás: MTI Fotó/Lehoczky Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!