szabadkereskedelem

2018.06.21. 14:22

Megkezdődtek a tárgyalások Új-Zéland és az EU között

Hivatalosan is elindította Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos és David Parker új-zélandi kereskedelmi miniszter Wellingtonban az átfogó kereskedelmi megállapodás megkötésre irányuló tárgyalásokat.

Hivatalosan is megkezdődtek a szabadkereskedelmi tárgyalások az Európai Unió és Új-Zéland között – jelentette be az Európai Bizottság csütörtökön.

„A mai nap fontos mérföldkő az EU és Új-Zéland kapcsolatában. Közös erővel mindkét fél számára hasznos megállapodást köthetünk, amelynek előnyeit a vállalkozások és a polgárok is élvezik majd. A kereskedelmi megállapodások nem csupán gazdasági lehetőségekről szólnak, hanem a szövetségesekkel való kötelékek szorosabbra fűzéséről is”

- közölte Malmström.

A tárgyalócsoportok közötti első hivatalos tárgyalási fordulóra július 16-20 között kerül sor Brüsszelben.

Új-Zélandnak 9 milliárd euróval az EU a második legfontosabb kereskedelmi partnere Ausztrália után. Az uniós külkereskedelmi aktívum tavaly 2 milliárd euró volt. Becslések szerint a tervezett egyezménynek köszönhetően csaknem felével növekedhet az árukereskedelem volumene a felek között.

Ausztráliával a hét elején már megindította a kereskedelmi tárgyalásokat az Európai Unió.

Az unió tagállamai május 22-én hagyták jóvá a szabadkereskedelmi tárgyalások megkezdését Ausztráliával és Új-Zélanddal. A mandátum olyan átfogó és modern keretet irányoz elő, amelynek alapját a legmagasabb szintű munkaügyi, biztonsági, környezetvédelmi, klímapolitikai és fogyasztóvédelmi előírások képezik. Különös figyelmet fordítanak ugyanakkor a sérülékenyebb ágazatok, köztük a mezőgazdaság oly módon való védelmére, hogy a piac megnyitása – de nem teljes liberalizációja – maximális előnyökkel járjon anélkül, hogy a helyi termelők hátrányba kerülnének.

Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke korábban azt közölte, hogy az egyeztetéseket még a bizottsági mandátum végéig, 2019 közepéig le akarják zárni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!